Plzeňský Prazdroj zdraží pivo o tři procenta

Plzeň - Plzeňský Prazdroj zdraží od začátku října ceny piva, především pak lahvového. Ceny, které se zvednou kvůli vyšším vstupním cenám, se zvýší v průměru o tři procenta. Zdražení se dotkne vybraných značek a balení napříč celým portfoliem firmy, uvedl mluvčí největšího českého pivovaru Jiří Mareček. U nejběžnějších padesátilitrových sudů s pivem Gambrinus a Radegast zůstává zachovaná stejná cena. Další pivovary působící na tuzemském trhu zatím podle všeho zdražování nechystají, do budoucna ho ale kvůli vyšším cenám vstupů nevyloučily.

Naposledy Prazdroj zvyšoval ceny loni v prosinci. Nový ceník pro odběratele podle Marečka zohledňuje vyšší vstupní náklady na suroviny a energie. Průměrné tříprocentní zvýšení cen přibližně odpovídá inflaci. Firma ale neuvedla nové ceny konkrétních produktů.

Úprava se má týkat především lahvového piva, u kterého pivovar cenu v posledních několika letech měnil jen mírně, prohlásil generální ředitel Plzeňského Prazdroje Doug Brodman. „Český pivní trh se mění, klesá konzumace čepovaného piva v restauracích, které jsou pro českou pivní kulturu typické a vytvářejí její unikátnost. Chceme podpořit segment pohostinství, který zaměstnává řadu lidí a přispívá k rozvoji celé české ekonomiky. Věřím tedy, že odběratelé uvítají fakt, že u nejoblíbenějších velikostí sudů s pivem Gambrinus a Radegast zachováváme stejnou cenu,“ uvedl Brodman.

Plzeňský Prazdroj
Zdroj: ČT24/Plzeňský Prazdroj

Ostatní velké pivovary se zatím zdražit nechystají

Například pivovary Staropramen, tuzemská pivovarská dvojka, svoji cenovou strategii nezveřejnily. „Držíme se zásady, že změny cen konkurence nekomentujeme,“ uvedl mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Pivovary Heineken ČR, třetí z nejsilnější skupiny na tuzemském trhu, zatím podle všeho zdražování piv nechystají. „Zatím jsme žádné pivo nezdražovali, jedeme podle stávajících cen,“ vysvětlil manažer Heineken ČR Jiří Hauptmann. Skupina má v ČR rozsáhlé portfolio značek, které obsahuje mimo jiné Krušovice, Zlatopramen, Starobrno nebo Březňák.

O zdražení piva v reakci na avizované zdražování Prazdroje prý neuvažuje ani Budějovický Budvar. „Máme vlastní cenovou politiku a ta se neodvíjí od toho, jestli mění ceny jiné pivovary,“ avizoval mluvčí Budvaru Petr Samec.