Obce mají z hazardu méně peněz, sportovci si zoufají

Praha - Příjmy tuzemských obcí z odvodů loterií jsou podstatně nižší, než ministerstvo financí odhadovalo. Novela loterijního zákona je proto pro obce a sportovce velkým zklamáním. Některým samosprávám sice změny posílily rozpočet, ale financování zájmového sportu se příliš nezlepšilo. K červenci letošního roku dostaly obce zhruba 3 miliardy korun. Rozhodnutí, jak s nimi naloží, je výhradně v rukou zastupitelů.

Když Kalouskův úřad novelu loterijního zákona prosazoval, sliboval městům a obcím výrazné navýšení příjmů plynoucích z loterií. Odhad pro jihočeský Jindřichův Hradec například činil až 17 milionů korun. Realita je však odlišná a jindřichohradecký starosta hlásí, že hazard jim do pokladny přinesl pouze milionů pět.

Ministerstvo financí nyní tvrdí, že starosty na možný pokles příjmů upozorňovalo. „Odhady jsme dělali na základě čísel z roku 2010. Navíc docházelo k rušení velkého počtu videoterminálů,“ upozornil mluvčí ministerstva Jakub Haas.

I přes tato vysvětlení výpadek zaznamenali velmi citelně amatérští sportovci. V Mladé Vožici fotbalistům chybí 200 tisíc korun, cyklisté zde postrádají 100 tisíc. Ještě menší nároky má vožický jezdecký klub. Ročně potřebuje minimálně 55 tisíc, všechny ostatní výdaje hradí členové sami. „Pokud chceme, aby tady fungovaly, tak financování sportovních organizací již plně leží na městě,“ podotkl Jaroslav Větrovský, starosta Mladé Vožice.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Právě na obce se všichni sportovci nyní obracejí. „V tomto okamžiku máme požadavek na podporu 20 milionů,“ uvedl starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. Podle starosty Prahy 1 a místostarosty České Obce Sokolské Oldřicha Lomeckého mají podobné problémy stovky až tisíce obcí. „Sport potřebuje systémové řešení, aby dalo těmto organizacím jistotu,“ tvrdí.