Šedí kočovníci jsou obživou pro řadu australských soukromníků

Brisbane - Důchodci za volantem karavanu nebo terénního vozu na dlouhé cestě je obrázek čím dál častěji k vidění v Austrálii. Kvůli jejich často šedivým autům, stanům a také vlasům se jim říká šedí kočovníci. A díky penězům, co utratí, se daří i podnikatelům v odlehlých částech země.

V oblasti Queensland na severovýchodě Austrálie turisté ročně utratí dvě miliardy dolarů. Významná část těchto peněz pochází právě od šedých kočovníků. Ti nemají pracovní povinnosti, finanční závazky ani děti, které by museli živit.

Města v Queenslandu bojují o přízeň těchto cestovatelů. Nejúspěšnějším z nich je Winton, malé městečko s méně než tisíci obyvateli. Má krásnou krajinu, vstřícné obyvatele, ale především strategickou polohu, neboť většina lidí projíždí právě tudy. „Když děláte dobře svou práci a jste přátelští, rozkřikne se to. To je nejlepší způsob, jak přitáhnout lidi,“ říká správce oblasti Winton Shire Butch Lenton. 

Šedí kočovníci jsou australským fenoménem. Pro mnoho z nich je karavan také možností, jak vyřešit problémy s bydlením. Řada z nich si totiž svůj dům nebo byt z důchodu nemůže zkrátka dovolit.

Australští důchodci na cestách živí soukromníky (zdroj: ČT24)