Indie na suchu: Problémy mají i výrobci zemědělských strojů

Dillí - V Indii neprší a země se potýká s vlnou velkého sucha. Potíže mají nejenom samotní zemědělci, ale i výrobci zemědělských strojů. Poptávka po těchto zařízeních klesla za poslední dva měsíce skoro o polovinu.

V Indii je pravidelně od června do září období vydatných monzunových dešťů. Letos ale téměř neprší a sucho má dalekosáhlé důsledky. „V celé zemi je nedostatek dešťových srážek. Kvůli neúrodě je mnohem menší zájem o naše stroje a náhradní díly. Nižší prodeje pociťují ale všechny technické obory,“ stěžuje si ředitel firmy Rajkot Engineering Association Bhavesh Patel.

Celé odvětví je v propadu. Některé podniky dokonce zvažují propouštění svých zaměstnanců. Podle agentury Reuters tvoří obchodování se zemědělskými stroji třetinu všech prodejů v Indii. „Situace se neustále zhoršuje. Jestli to takhle půjde dál ještě další měsíc, přijde asi sedmdesát procent dělníků o práci,“ obává se majitel továrny Govind Patel.

Sucho v Indii trápí zemědělce i průmyslníky (zdroj: ČT24)

Sucho a neúroda mohou vyhnat nahoru ceny všech plodin a následně i potravin. Na zemědělství a s ním spojené průmyslové výrobě je přitom v Indii závislá víc než polovina obyvatel.