Stávka v Lufthanse doznívá, některé lety zrušeny

Frankfurt nad Mohanem – Téměř dvě desítky letů společnosti Lufthansa jsou dnes zrušeny, většina z nich vylétá nebo přistává na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Jde o důsledek páteční stávky zaměstnanců dopravce. Zrušen byl i ranní let z Prahy do Frankfurtu.

Kvůli doznívající stávce zaměstnanců Lufthansy zrušilo frankfurtské letiště zatím osmnáct spojů. Jedná se o vnitrostátní nebo o vnitroschengenské lety, většinou do nedalekých měst. Nejvíce zrušených letů je z Frankfurtu, popř. do Frankfurtu, omezení se ale dotkla také düsseldorfského letiště a jednoho vnitrostátního spoje z Kolína do Mnichova.

V pátek bylo ve Frankfurtu kvůli stávce palubního personálu z odborové organizace UFO zrušeno přes 360 letů. Letušky a stevardi požadují zvýšení platů alespoň o pět procent, odmítají, aby personál nového berlínského letiště pracoval delší dobu za stejný plat a také nesouhlasí s přesunem zaměstnanců do partnerských leteckých společností za nižší plat. Odboráři pohrozili, že pokud jejich požadavky firma neuspokojí, bude se stávka opakovat.

Lufthansa se snaží šetřit. Podobně jako další aerolinky i německou jedničku trápí růst cen pohonných hmot, slabá poptávka, zpomalení ekonomického růstu a silná konkurence nízkonákladových aerolinek.