Pekaři varují: Na podzim může rohlík stát až 3,50

České Budějovice/Praha – I přesto, že letos bude asi o pětinu nižší sklizeň obilovin, není třeba propadat panice, protože loňský rok byl mimořádně úrodný. Myslí si to prezident Václav Klaus, který navštívil národní dožínky konané v rámci českobudějovického agrosalonu Země živitelka. Při té příležitosti také vyzval obyvatele Česka, aby s ohledem na klesající soběstačnost tuzemského zemědělství dávali přednost českým potravinám. Pekaři nicméně varovali, že jejich výrobky mohou během podzimu zdražit o třetinu až polovinu ceny. Na vině je nejen špatná úroda obilí a dražší mouka, ale také vyšší ceny energií a pohonných hmot.

Podle šéfa agrární komory Jana Veleby se letos sklidí meziročně o 18,5 procenta méně obilovin, což v absolutním vyjádření představuje 1,33 milionu tun. Klesla i úroda v ostatních zemích světa, a tak pravděpodobně dojde k nárůstu cen potravin. Některé zemědělské podniky by se dokonce mohly dostat i do existenčních problémů.

„Letošní rok je pozoruhodný tím, že jsou obrovské rozdíly v rámci regionů i mezi regiony. Velmi je postižena jižní Morava, která má výnos meziročně nižší o 65 procent. Tam je situace velmi vážná, zejména ve firmách, které mají živočišnou výrobu,“ uvedl Veleba.

„Myslím, že není důvod propadávat jakékoliv panice, i když ta letošní sklizeň je o pětinu nižší, než byla loni. Je třeba to vztahovat spíše k jakémusi průměru několika posledních let než k tomu vrcholnému bodu. Já jsem optimista, protože vím, že poslední data byla, že letošní úroda je o 22 procent nižší než loni. Pan prezident agrární komory řekl o 18 procent nižší než loni, věřím, že za měsíc dojdeme k číslu 14 nebo 12 procent. Nepropadejme panice,“ řekl k tomu prezident Klaus.

„Za sebe mohu říct, že když si jdu koupit jogurt, tak hledám, jestli je to Madeta nebo Olma nebo Choceň, a v momentu, když je to něco jiného, tak já si to nekoupím. Kdyby takto uvažovalo více lidí, možná, že by to všechno dopadlo úplně jinak,“ řekl prezident Václav Klaus.

Ohledně růstu cen pečiva jsou zatím zdrženliví i oslovení zástupci obchodních řetězců. Čekají na podzimní výsledky jednání s výrobci. Prodávat ale chtějí dál za co nenižší ceny.

Představitelé agrární komory na Zemi živitelce také opakovaně upozornili, že potravinová soběstačnost České republiky neustále klesá a ohrožuje to stabilitu země. Prezident přitom míní, že nevyrovnanost obchodní bilance, kdy ČR dováží daleko více potravin, než vyváží, mohou lidé změnit nákupem českých výrobků. Ocenil proto i iniciativy, které se v posledních letech snaží podpořit tento trend. Podle Klause lidé již začínají hledat, kde byl produkt vyroben.

Zemědělci: Pomoc ministerstva je nedostatečná

Představitelé agrární komory se domnívají, že pomoc deklarovaná ministerstvem zemědělství pro pěstitele postižené špatnou úrodou není dostatečná. Zápůjčka krmného obilí, která se připravuje ze státních hmotných rezerv, totiž podle Veleby zemědělcům příliš nepomůže.

„Za obilí se bude platit úrok, což je v pořádku, ale není v pořádku, že úrok bude vycházet z tržní ceny obilí. Znamená to, že postiženým zemědělcům, kteří mají výnos u obilí 1,5 či dvě tuny z hektaru, budou obilí půjčovat za tržní cenu, která je hodně přes 5 tisíc korun za tunu, to je pro nás velké zklamání,“ vysvětlil Veleba.