Šéf OECD: Eurozóna přežije, potřebuje ale pomoc ECB

Bled (Slovinsko) – Eurozóna přežije současnou krizi a žádný člen ji neopustí, je přesvědčen generální tajemník Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) José Angel Gurría. Na mezinárodním fóru ve slovinském Bledu však kritizoval Evropskou centrální banku (ECB), která podle něj nedělá vše, co může, aby pomohla krizi zažehnat. Měla by podle něj rychle zahájit neomezený nákup dluhopisů.

José Angel Gurría ve svém projevu na bledském fóru podpořil eurozónu a její jednotu. „Věřím, že nikdo neopustí euro a nikdo by ho opouštět neměl,“ řekl mexický ekonom, který v minulosti působil také jako ministr financí i zahraničí své země.

Přes svou důvěru ve schopnost eurozóny dostat se z krize není ale šéf OECD spokojen s přístupem Evropské centrální banky. Poukázal, že Evropský nástroj finanční stability a Evropský stabilizační mechanismus samy o sobě nestačí. „Evropská centrální banka by měla udělat více,“ nabádal ji Gurría. „Měla by začít neomezeně nakupovat dluhopisy. Čím dříve, tím lépe,“ dodal.