Eurokomisařka Redingová chce v dozorčích radách 40 procent žen

Berlín – V dozorčích radách velkých evropských firem kótovaných na burze má do roku 2020 zasednout 40 procent žen. Návrh takové směrnice podle německého nedělníku Welt am Sonntag na podzim předloží eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Aby norma vstoupila v platnost, musí ji schválit členové sedmadvacítky a Evropský parlament.

Firmám, které by předepsanou kvótu nedodržely, by podle návrhu směrnice hrozila pokuta, odebrání subvencí nebo vyřazení z veřejných zakázek. Pokud by se do dozorčí rady dostal muž, i když na tento post byla kandidátka se stejnou kvalifikací, mohl by o místo přijít. Rozhodnutí co do konkrétních trestů ale má být na jednotlivých členských zemích Evropské unie.

Směrnici by nemusely dodržovat menší společnosti, i když jsou kótované na burze. Výjimka by podle Welt am Sonntag platila pro rodinné podniky, které zaměstnávají méně než 250 lidí a mají roční obrat nižší než 50 milionů eur.

Německý list připomíná, že v Evropské unii mají ženy 45procentní podíl na počtu zaměstnanců, na šesti místech ze sedmi v dozorčích radách ale sedí muži.