Třetí kvartál růst čínské ekonomiky nepřinese

Peking - Čínská ekonomika se ani ve třetím čtvrtletí nedočká růstu. Na špatný výhled poukazují slabá čísla z výrobního sektoru. Američtí i evropští zákazníci totiž dlouhodobě omezují nákup zboží a asijská velmoc se už na export nemůže spoléhat. Jednu věc zatím ale může Číně Evropa závidět, neboť pracovní trh stále pojme dost lidí. V druhém čtvrtletí bylo bez práce jen něco málo přes čtyři procenta lidí.

Ačkoliv čínské výrobní linky zatím jedou na plné obrátky, jako by se nic nedělo, skutečnost je taková, že čínská ekonomika má už jen málo času na to, chytit dech bez bolestivých ztrát. Evropská recese se už dostatečně pevně odrazila i tady.

Oficiální nákupní index manažerů v Číně spadl v srpnu na pouhých 49,2 bodu. Pokles pod hranici padesáti přitom znamená konec expanze, a tak výhled na srážející se ekonomická čísla teď pro Čínu není zrovna povzbudivý.

Šen Ming-Kao, vedoucí výzkumu Citibank China

„Čínská ekonomika má opravdu klesající tendenci. Už dřív jsme tvrdili, že bez řízeného uvolňování tento trend nezastavíme. Ale ten efekt je slabší, než jsme doufali. Hodnota HDP se možná nedostane na očekávaných 7,8 procenta. Meziročně to možná bude úplně bez růstu.“

Podle Ming-Kaa je teď pro Čínu klíčová stabilizace ekonomiky. „Musí dojít i na opatření, která nám pomůžou vyhnout se občanským nepokojům. Ale posílit zájem o nákup zboží nepůjde tak snadno a rychle. Export a investice do infrastruktury jsou a budou tradičním motorem růstu,“ podotýká Ming-Kao.

Podobně jako Čína je na tom i Brazílie

Stejný odhad platí i pro ekonomiku brazilskou. Ta ve druhém čtvrtletí posílila meziročně o pouhých pět desetin procenta. Nejslabším článkem byl průmysl. Zemi podle vládních statistik trápí hlavně prudký propad soukromých investic. Naopak tahounem bylo podle ekonomů s téměř pětiprocentním růstem zemědělství, růst si připsaly i služby. 

Jenže ani toto překvapení šestou největší ekonomiku světa nespasilo. Většina firem a odborníků se shodne na tom, že návrat ke slavným časům, kdy brazilské hospodářství rostlo víc než sedmiprocentním tempem, bude velmi složitý. Tamní ekonomika už víc než rok stagnuje. Brzdou jsou především špatná infrastruktura, malá konkurenceschopnost v řadě odvětví nebo rostoucí náklady na podnikání. Brazílie může doplatit i na silnou obchodní provázanost s Čínou.