Čerpání dotací z EU bude od roku 2014 zajišťovat nový systém

Praha – Čerpání peněz z evropských fondů bude od roku 2014 zajišťovat nový monitorovací systém, na který ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vypsalo tendr. Na rozdíl od toho posledního by měl být plně transparentní a otevřený. Předpokládaná hodnota zakázky je 944 milionů korun.

Současný systém měl nedostatky

Fungování současného monitorovacího systému doprovázely problémy. Úřad uzavřel v roce 2001 smlouvu o provozu systému v rozporu s tehdy platným zákonem o zadávání veřejných zakázek. Právní vada tak uzavřela Česku cestu k financování systému z evropských fondů. Přibližně od roku 2008 proto MMR řešilo, zda vypsat nový tendr, či zůstat u stávajícího systému. Jeho provoz zajišťuje společnost S&T CZ.

Vlekoucí se problémy pak vyřešila úřednická vláda Jana Fischera, která rozhodla, že levnější bude zůstat u dosavadního systému než pořizovat nový. Letos ale Nečasova vláda schválila vypsání soutěže na nový systém.

Evropská komise (EK) tuzemským úřadům vytkla zvláště nedostatky s kontrolou a auditem. Od března proto ministerstvo financí nežádalo Brusel o zpětné proplácení dotací, které stát příjemcům vyplácí nejdříve z vlastního rozpočtu. EK ve druhé polovině července oznámila, že Česko uskutečněním takzvaného akčního plánu stav zlepšilo a o peníze může opět žádat. Přesto ale evropské peníze dál na začátku července neproudily do sedmi z 18 operačních programů, které tuzemské úřady spravují.