Mongolské uhelné doly opět jedou na plný výkon

Ulánbátar - Mongolsko zažívá boom v těžbě uhlí, protože tamní stepi ukrývají miliony tun uhlí. Nerostné zásoby jsou pro mongolskou ekonomiku zásadní, díky nim totiž roste v dvouciferných číslech. To vše na úkor tradičního způsobu života tamních lidí.

Uprostřed mongolské poušti se ukrývá až 900 milionů tun uhlí. Důl Tavan Tolgoi byl dlouho největší nevyužívaný uhelný důl světa. Od loňska ale odtud každých deset minut odjíždí plně naložený náklaďák. „Plán pro minulý rok bylo vytěžit milion tun uhlí. Letos to mají být miliony tři. Příští rok by měla kapacita těžby vzrůst až na šest milionů! Je to hodně dobrý byznys,“ vysvětlil důlní inženýr Serjiin Bayarkhuu. 

Naprostá většina produkce přitom míří po místní hlavní silnici do asi 140 kilometrů vzdálené Číny. Její spotřeba uhlí je prakticky neomezená, což mongolskou ekonomiku živí. Jen loni povyskočila o 15 procent. „Čína je velký stát. Naštěstí je to náš soused a my s ní máme přátelský vztah. Za naše uhlí dostáváme taky stavební materiál a další důležité produkty,“ prohlásil guvernér provincie Umnugobi Bavuugiin Tuvshinbayar. 

V zemi investují Číňané, ovšem se svou pracovní silou 

Ekonomický růst se pak projevuje hlavně ve městech, která rychle rostou. Ale firmy, které tu staví, jsou většinou čínské a na stavbách zaměstnávají vlastní dělníky. Právě tato praxe štve místí lidi. „Mongolové by měli dostat práci v Mongolsku. To, že tu investují bohatí cizinci, by pro nás mělo být výhodou - ale bohužel to tak není,“ míní mongolský pokrývač Myadagmaagiin Zolzaya. 

Těžba uhlí v Mongolsku (zdroj: ČT24)

Číňani nabízí svou práci levněji než Mongolové a ti tím trpí. Žijí ve špatných podmínkách a jejich životní úroveň se nelepší. Ve městech nemají práci, na venkově zase nemají dost prostoru pro tradiční pastevectví. „Těžba uhlí nám to tu komplikuje. Bylo nás tu hodně, kvůli uhlí se ale musí pořád stěhovat a není to vůbec jednoduché,“ říká místní pastevec Damchaagiin Batiargal. 

Raketový růst ekonomiky tak nemá pro místní obyvatele tak pozitivní dopad, jak by si představovali. Naopak na mnoha místech v zemi se objevují silné protičínské nálady.

Mongolsko
Zdroj: ČT24