Slovensko nechce, aby ECB nakupovala dluhopisy zadlužených zemí

Bled (Slovinsko) - Slovenský místopředseda vlády a ministr zahraničí Miroslav Lajčák se dnes vyslovil proti tomu, aby Evropská centrální banka (ECB) mohla neomezeně nakupovat státní dluhopisy zemí eurozóny ohrožených krizí. V rozhovoru na okraji ekonomicko-politické konference ve Slovinsku se Lajčák postavil také proti návrhům jihoevropských zemí na vydávání společných dluhopisů eurozóny, takzvaných eurobondů.

Evropská centrální banka by měla v nejbližší době předložit detaily svého plánu, v jehož rámci by v součinnosti s evropským záchranným fondem ESM nakupovala italské a španělské vládní dluhopisy, aby snížila vládám úvěrové náklady a ochránila ohrožené země před pádem do dluhové krize. Proti tomu se ale staví německá centrální banka a Lajčák se postavil na její stranu.

„Nemyslím si, že v tom by mohlo být řešení problému. Takové mechanismy můžeme zavést pouze tehdy, až se bude každá země chovat podle pravidel, až každá prokáže, že plní své domácí úkoly,“ řekl Lajčák na konferenci v letovisku Bled na otázku, zda by měla ECB zahájit neomezené nákupy dluhopisů.

Slovensko odmítá i jednotné evropské dluhopisy

Slovensko je stejně jako Německo také proti myšlence eurobondů. „Nesmíme udělat z mechanismu vydávání dluhopisů prostředek ke sdílení dluhů. Ti, kdo ctí pravidla, nesmí platit dluhy za ty, kteří je nerespektují,“ prohlásil Lajčák.

Podle Lajčáka budou dluhopisy zemí eurozóny dál nakupovat globální mocnosti jako Čína a Spojené státy, protože stabilita eurozóny je i v jejich zájmu. „Naše vnitřní potíže jsou i globálními potížemi a pro mě je rozhodující, že je v zájmu Číny, aby byla Evropa stabilní a měla stabilní euro, stejně jako je to v zájmu Spojených států,“ uvedl vicepremiér.

Euro
Zdroj: ČT24/ISIFA/Science Photo Library

Španělsko a Itálie by uvítaly pomoc ECB

Nákupy dluhopisů stejně jako vznik jednotných evropských dluhopisů by uvítaly především vlády zadlužených zemí, jako je Itálie a Španělsko. Usnadnilo by jim to získávání peněz na finančních trzích. Nyní jsou zadlužené země nuceny platit velmi vysoké úroky ze svých dluhů. Investoři jim totiž příliš nevěří, a tak vyžadují vyšší rizikovou prémii. Akce centrální banky by mohla vysoké náklady na obsluhu dluhu snížit.

Vydáno pod