Vláda možná neudrží plánovaný deficit - už podruhé za sebou

Praha - Vládě Petra Nečase hrozí, že kvůli špatnému čerpání peněz z Evropské unie nedodrží schválený schodek státního rozpočtu ve výši 105 miliard korun. V návrhu státního rozpočtu na rok 2013 to píše ministr financí Miroslav Kalousek. Jen za prvních osm měsíců se přitom schodek státního rozpočtu Česka zvýšil o 67 miliard korun.

Evropské peníze na nové dálnice, školy, ale třeba i na lepší přístroje do nemocnic měly státnímu rozpočtu výrazně ulevit. Místo toho se ale stávají velkým rozpočtovým problémem. Při konzervativním odhadu inkasa přijatých transferů z EU lze očekávat nedodržení schodku hospodaření státního rozpočtu o cca 10 miliard korun.

„Mohlo by se stát, že v letošním roce bude proplaceno méně zhruba o deset miliard, které se účetně objeví až v roce příštím,“ tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek.

Nečasův tým by přitom kvůli pomalému čerpání evropských fondů nedodržel schodek rozpočtu už podruhé za sebou. Zatímco letos by mohl být vyšší o deset miliard, loni navýšila neschopnost získávat evropské fondy plánovaný deficit téměř o osm miliard.

Experti: Česko by s rozpočtem nemělo riskovat

Ministr financí sice tvrdí, že vyšší schodek Česko v očích investorů nepoškodí, podle expertů by ale Česko nemělo se svou pověstí hazardovat. „Je dobré si uvědomit, jakým způsobem kvůli podobnému důvodu Evropská unie nechala na holičkách Maďarsko, respektive vyhrožovala Maďarsku,“ říká analytik PPF Petr Zahradník.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Letošní rozpočet neohrožuje jen neschopnost získávat evropské dotace, ale i ekonomická recese. Podle čerstvých čísel ministerstva financí vybral stát jen za prvních osm měsíců letošního roku na DPH o 17 miliard méně, než plánoval. „Ta menší, zeštíhlená, zúžená spotřeba se týká především zboží a služeb zatížených základní dvacetiprocentní sazbou daně z přidané hodnoty,“ potvrzuje Ladislav Minčič, náměstek ministra financí.

Podle návrhu státního rozpočtu na příští rok vláda letos vybere na daních celkem o 35 miliard méně, než předpokládala. Ujišťuje ale, že s tímto výpadkem si díky provozním škrtům poradí.