Nepřímá vládní úměra: Čím dražší cigarety, tím nižší spotřební daň

Praha - Zdražení cigaret a tabáku je zase o něco blíž. Dnes bude vládní návrh na zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků projednávat rozpočtový výbor sněmovny, která ho už poslala do druhého čtení. Cigarety by měly v následujících dvou letech zdražit o čtyři koruny na krabičku. Spotřební daň se však dotkne různě drahých cigaret v různé míře.

I nejlevnější cigarety se do dvou let přiblíží 70korunové hranici. Teď se na spotřební dani platí minimálně 2,10 koruny za kus, v roce 2014 by to mělo být už 2,25 koruny. „Ceny cigaret jsou v relativních jednotkách přepočteno na kupní sílu nižší, než byly v 80. letech,“uvádí ministr zdravotnictví Leoš Heger. 

Miroslav Svoboda, člen rozpočtového výboru PS:

„Ceny cigaret se zvednou paradoxně u středních a levnějších cigaret o čtyři až pět korun a u těch nejdražších cigaret jen o dvě koruny. Nejpodstatnější je to u řezaných tabáků, kde je to zvednutí o jedenáct korun. To je naprosto nelogický krok vlády.“

Čím dražší cigarety, tím nižší spotřební daň

U luxusnějších značek má být ale nárůst nižší. V současnosti se odvádí 1,12 koruny za kus plus 28 procent z ceny krabičky. Podle vládního návrhu by sazba měla klesnout o procento. To se ale nelíbí poslanci Vladislavu Vilímcovi (ODS), který předloží pozměňovací návrh: „Nikdy jsem nebyl přítelem neproporčních změn, proto si myslím, že i nárůst sazby u prémiových značek má být vyšší.“ Ministerstvo financí ale s pozměňovacím návrhem nesouhlasí. 

Ladislav Minčič, 1. náměstek ministra financí

„Výraznější zdražení prémiových značek by pochopitelně mohlo znamenat, že jejich konzumenti by mohli přejít k lacinějším značkám a z nich se vybere méně.“

Kuřáci letos přecházejí k levnějšímu, řezanému tabáku. Prodej cigaret se proto v prvním pololetí propadl o čtyři procenta. Podle vládního návrhu ale 20gramové balení tabáku  podraží z 46 na 57 korun. Výnosy ze spotřební daně na tabákové výrobky přitom dosud rostly a jen loni stát vybral 45 miliard. Například u minerálních olejů se výběr snížil. K tomu by údajně u tabáku dojít nemělo. 

Ročně lidé v Česku vykouří zhruba 20 miliard cigaret. Spolu s DPH jde do státní kasy přes 76 procent z ceny krabičky. Například největší tuzemský výrobce cigaret, společnost Philip Morris, chce kvůli zvýšenému zájmu o řezaný tabák upravit svou nabídku, pokud tento trend i nadále potrvá. Firma letos slaví výročí 20 let své existence v České republice. Kvůli úbytku kuřáků má sice v tuzemsku meziročně menší odbyt, celkově je ale v růstu. Tržby má hlavně díky vývozu. 

Jak se vyrábí cigarety? 

Listy tabáku do fabriky přichází ve velkých balících, které váží 200 kilo. Zpracovávají se měkké části listů tabákové rostliny, stejně jako její řapíky. Pro výrobu cigaret jsou důležité tři základní druhy tabáku – virginský, burley a orientální. Právě jejich poměr určuje chuť a vůni produktu. 

Tabák se nejprve musí navlhčit, aby se mohl zpracovat. Proto se nahřívá párou, pak se znovu suší. Hotová směs pak projede do místnosti, kde vznikají konkrétní druhy cigaret. Za jednu minutu jich moderní technika vyrobí až 10 tisíc kusů. V továrně Philip Morris v Kutné Hoře tak vzniká až 40 miliard cigaret ročně. Ještě v roce 1992 to bylo jen šest miliard. 

Philipp Morris přitom začínal jako malý obchod v roce 1847 v Londýně. Ve 20. letech  minulého století společnost pronikla na mezinárodní trh a zavedla nové logo. V roce 1924 uvedla na trh úspěšnou novinku, značku Marlboro. V začátcích byly takové cigarety určené především ženám. Firma se chlubila, že na jejich filtru nejsou vidět šmouhy od rtěnky. 

Do Česka Philip Morris pronikl v roce 1992. Tehdy firma vyhrála výběrové řízení v rámci privatizace tabákového průmyslu a získala většinový podíl ve společnosti Tabák, a.s. Výrobu založila v Kutné Hoře, a navázala tak na místní tradici. Cigarety se tu vyrábí už 200 let. Teď patří v Philip Morris mezi 50 největších tuzemských společností. V Česku vyrábí i Marlboro, ale Češi mají nejradši levné značky.