ČSA jsou od pátku oficiálně součástí Českého Aeroholdingu

Praha - České aerolinie se oficiálně staly součástí Českého Aeroholdingu. Stalo se tak poté, co ministerstvo financí v pátek podepsalo smlouvu o vkladu 95,69 procenta akcií ČSA do základního kapitálu aeroholdingu. Informaci přináší dnešní vydání deníku E15. Vláda schválila převod ČSA do Českého Aeroholdingu už v polovině června.

Součástí aeroholdingu jsou již původní dceřiné společnosti ČSA Services, Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a charterový dopravce Holidays Czech Airlines, které skupina odkoupila za téměř 2,4 miliardy korun. Aerolinie se tak staly šestou a poslední dcerou holdingu. „Tímto krokem byla dovršena hlavní etapa vzniku holdingové struktury,“ řekl pro E15 mluvčí letecké skupiny Ivo Vysoudil.

ČSA v loňském roce hospodařily se ztrátou 241 milionů korun před zdaněním. V roce 2010 dopravce vykázal hrubý zisk 76 milionů korun, v němž ale byly započteny tržby z prodeje dlouhodobého majetku za téměř 2,7 miliardy korun. Vloni ČSA prodaly majetek za zhruba 876 milionů korun. Výnosy klesy o 4,6 miliardy na 16,9 miliardy korun.

Český Aeroholding vznikl před rokem v březnu a za loňský rok vykázal hrubý zisk předběžně 306 milionů korun. Prvním krokem k vytvoření nové společnosti bylo usnesení vlády z listopadu 2010, kdy kabinet schválil vytvoření holdingového uspořádání vybraných společností vlastněných státem v letecké přepravě a pozemních službách.

Vydáno pod