Moody's nevidí úvěrové hodnocení EU dobře

Sydney - Ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled úvěrového hodnocení Evropské unie ze stabilního na negativní. Naznačila, že by mohla snížit i samotný rating EU ze současné úrovně AAA, pokud se rozhodne přikročit ke zhoršení úvěrového hodnocení Německa, Francie, Británie a Nizozemska. Nejvyšší možnou známku AAA si evropská sedmadvacítka drží už 13 let.

Zhoršení výhledu zvyšuje tlak na Evropskou centrální banku (ECB), aby na svém čtvrtečním zasedání představila podrobnosti nového plánu nákupu státních dluhopisů. Ten má pomoci snížit úvěrové náklady silně zadlužených členských zemí eurozóny.

„Negativní výhled ratingu EU odráží negativní výhledy ratingů členských států, které jsou velkými přispěvateli do rozpočtu EU, tedy Německa, Francie, Británie a Nizozemska. Ty se dohromady podílejí zhruba 45 procenty na rozpočtových příjmech EU,“ uvedla Moody's. Dodala, že rating EU bude mimořádně citlivý na změny úvěrového hodnocení těchto čtyř zemí.

Kdo si drží nejvyšší stupeň?
Zdroj: ČT24

„Je rozumné předpokládat, že úvěrová spolehlivost EU se bude vyvíjet v souladu s úvěrovou spolehlivostí jejích nejsilnějších klíčových členských států,“ upozornila Moody's. Právě úvěrové hodnocení významných členských států je podle analytika Luboše Mokráše ohroženo všeobecně nižší ekonomickou výkonností těchto zemí, jejich závislostí na exportu (zejména v případě Německa) a dluhovou krizí v eurozóně.

Na Česko by to nemělo mít vliv

Analytik Next Finance Martin Prokop se nicméně domnívá, že snížení ratingového výhledu EU by na Českou republiku nemělo mít vliv. „Pro ČR je podstatné, jaký rating bude mít samotná ČR. Ať už z hlediska financování státního dluhu, či z hlediska rizikovosti země pro investory,“ uvedl v rozhovoru pro ČT.

ECB nyní v rámci boje s dluhovou krizí plánuje opatření ke snížení úvěrových nákladů Španělska a Itálie. Její šéf Mario Draghi začátkem minulého měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy.

O situaci v eurozóně jednal i francouzský prezident François Hollande s italským premiérem Mariem Montim. Oba státníci vyzvali právě Evropskou centrální banku (ECB), aby zasáhla proti „neodůvodněně vysokým“ úvěrovým nákladům, které trhy uvalují na země jako Španělsko.

Hollande navíc žádá, aby do konce roku vznikl společný dohled nad finančním sektorem v EU. „Chceme se dopracovat ke třetí etapě, která začne na konci roku a která vyústí v bankovní unii a prohloubí hospodářskou a monetární unii,“ prohlásil Hollande. Způsoby řešení evropské dluhové krize proberou státníci na summitu EU v polovině října.

Moody's hodnotí EU (zdroj: ČT24)
Vydáno pod