Lufthansu dnes ochromila stávka, další bude následovat v pátek

Praha - Letiště v Berlíně a Frankfurtu nad Mohanem ochromila stávka palubního personálu největší německé letecké společnosti Lufthansa. Odpoledne se protest letušek a stevardů, v rámci kterého žádají vyšší mzdy, přesunul do Mnichova, kde má trvat až do půlnoci. Lufthansa zatím zrušila přes 300 příletů a odletů. Celkově odboráři očekávají, že odpadne až 700 letů. Stávka se už dotkla také čtyř letů na ruzyňském letišti. Dneškem přitom prostesty zdaleka neskončí. Už v pátek hodlá palubní personál Lufthansy stávkovat znovu, tentokrát by mělo jít o plošný protest na všech letištích v Německu.

Stávka v Berlíně a ve Frankfurtu odstartovala v brzkých ranních hodinách. V německé metropoli skončila hodinu po poledni, ve Frankfurtu pak trvala o hodinu déle. V dlouhých frontách v odletové hale zde stály stovky lidí, podobné to bylo i v Berlíně. „Právě jsem si na mobilu přečetl, že zrušili můj let. Ve Spojených státech mám velkou konferenci a nevím, co budu dělat,“ prohlásil cestující na letišti v Berlíně.

Přes 300 zrušených letů

Ve spojení s Českem dnes vypadly čtyři lety - dva přílety a dva odlety do Frankfurtu. Otázkou však stále zůstávají spoje z a do Mnichova. Problémy se zrušeným letem by cestující měli řešit přímo u stánku společnosti Lufthansa.

Stávka zaměstnanců Lufthansy
Zdroj: ČT24

Jen ve Frankfurtu musela Lufthansa zrušit okolo 250 příletů a odletů, včetně spojů s Prahou. V Berlíně odpadlo asi 20 letů a v Mnichově se jich neuskuteční minimálně další stovka. Osm spojů Lufthansa už také odvolala na středu, kdy se očekávají dozvuky dnešní stávky. 

Vedle vnitroněmeckých a kontinentálních letů odboráři svůj protest tentokrát rozšířili na dálkové trasy. Celkem podle mluvčího Lufthansy dnes vypadne asi polovina letů na krátkých a středních vzdálenostech a zhruba třetina dálkových.

Přesto brala většina cestujících letové komplikace s pochopením. Mnoho jich využilo možnost vyměnit letenky za jízdenky na vlaky, které tak dnes v Německu čelily zvýšenému náporu cestujících. 

Stávka na frankfurtském letišti
Zdroj: ČTK/AP/Michael Probst

Klaus Walther, mluvčí společnosti Lufthansa

„Jsme připravení s odbory mluvit. Od jednacího stolu jsme nikdy neodešli. Vyzýváme odbory, aby s námi mluvily a zastavily tento boj proti našim cestujícím.“

Palubní personál Lufthansy stávkoval osm hodin ve Frankfurtu už v pátek. Tehdy vypadlo 190 letů a na zemi zůstalo 26 tisíc cestujících. Svaz UFO (Unabhängige Flugbegleiter Organisation) požaduje pro více než 18 tisíc letušek a stevardů zvýšení mezd o pět procent. Aerolinky nabídly 3,5 procenta. Odborářům se také nelíbí přesun zaměstnanců do partnerských leteckých společností za nižší plat, který je součástí úsporného programu aerolinek, a využívání smluv na dobu určitou.

Odboráři hrozí, že zastaví nebe nad Německem na celý den

V pondělí UFO pohrozil plošnou stávkou, pokud Lufthansa nevyjde odborářům vstříc. „Pokud bude tato arogance pokračovat, zastaví se Německo na 24 hodin,“ prohlásil předseda odborů palubního personálu Nicoley Baublies. Plošný protest by měl začít v noci ze čtvrtka na pátek úderem půlnoci. Tomu se snaží vedení Lufthasy zabránit. „Vyzýváme odbory, aby s námi komunikovaly a ukončily tuhle válku proti pasažérům,“ prohlásil mluvčí Lufthasy Klaus Walter.

Zaměstnanci Lufthansy stávkovali už minulý týden. Lufthansa v sobotu informovala, že ji páteční stávka přišla na miliony eur. Ta dnešní by ji však mohla překonat. Během pátku byly zrušeny na frankfurtském letišti stovky letů a tisíce cestujících kvůli tomu měly problémy. Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem je největší v Německu.