Merkelová nad půllitrem vyzývala k rozpočtové disciplíně

Berlín/Abensberg – Angela Merkelová znovu apelovala na členské země eurozóny, aby neutrácely víc, než si můžou dovolit. Neformální vystoupení německé kancléřky na populárním bavorském pivním festivalu se přitom uskutečnilo jen několik dní před důležitým jednáním Evropské centrální banky (ECB), která se podobně jako Merkelová snaží disciplínu zadlužených států posílit řadou nových opatření. Tím nejnovějším by mohl být cenový strop u půjček od věřitelů Řecka a Španělska.

Německá kancléřka Angela Merkelová si na festivalu v bavorském Abensbergu dala pivo a při té příležitosti pohovořila s publikem, které se před ní nemuselo zpovídat z utrácení a rostoucích dluhů – důvěra Němců v její ráznou politiku byla jasně znát.

„Můžeme vyhrát volby, když budeme společně prosazovat stabilizované financování? Když nebudeme utrácet víc, než kolik vyděláme? Je opravdu důležité říct, že chceme v Evropě stabilní jednotu, a ne jednotu dluhovou, vážené dámy a pánové. Pod tímhle mottem musíme pracovat,“ prohlásila kancléřka.

To oficiální jednání německého a řeckého ministra financí v Berlíně pravděpodobně tak uvolněnou atmosféru nemělo. Wolfgang Schäuble svému protějšku Jannisi Sturnarasovi opět zdůraznil, že Řecko musí plně prosadit reformy, k nimž se zavázalo, pokud chce dostat další část pomoci slíbené od mezinárodních věřitelů.

Spolkové ministerstvo financí také potvrdilo, že v říjnu bude k dispozici zpráva tzv. trojky, tedy zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), která by měla jasně konstatovat, jak moc Řecko v plnění závazků zaostává.

Obsah zprávy, kterou trojka věřitelů předloží, by měl rozhodnout, zda má Řecko šanci získat další část pomoci. Jde o zhruba 31 miliard eur, které už mělo dávno dostat. Pokud se tak nestane, hrozí, že země bude muset opustit eurozónu.

Portugalsko se snaží, trojka je ale neoblomná

Ani výborná rozpočtová disciplína však nemusí znamenat záruku další půjčky – trojka například nedovolila Lisabonu navzdory jeho dobrým výsledkům uvolnit napjatý finanční plán, kterého se měl držet do konce roku.

„Trojka mluvila o všem, jen ne o problému, kterému teď čelí Portugalci. “Neřešila nezaměstnanost, výši platů ani to, co bude s našimi chudými. My jsme o tom ale mluvili a snažili jsme se je konfrontovat, ale řekli nám jenom, že to není jejich problém, ale problém vládního programu," uvedl Armenio Carlos, unijní předák portugalské CGTP.

Angela Merkelová na pivním festivalu (zdroj: ČT24)

Zásadní vyjádření nyní čeká eurozóna od Maria Draghiho – ve čtvrtek by měl prezident ECB odhalit nová pravidla nákupu státních dluhopisů. Banka tak chce zastavit růst cen, za které si země jako Španělsko a Itálie půjčují peníze, a nad situací dlužníků převzít větší kontrolu.

Vydáno pod