Tisíciletá historie českého mincovnictví je k vidění v pasáži ČNB

Praha – Česká mincovna otevřela v pasáži České národní banky v ulici Na Příkopě v Praze Národní numismatické centrum. V přízemí je jedna z největších prodejen mincí a medailí v Česku. V patře je pak expozice historických mincí a unikáty z archivů České mincovny, z nichž některé budou vystaveny vůbec poprvé.

„Soubor mincí, který jsme pro centrum připravili, mapuje více než tisíciletou historii českého mincovnictví. Jde o přehled ražeb od desátého století až do vzniku ČR, většinu exponátů reprezentují originály,“ uvedl spoluautor stálé expozice Jiří Militký. Nejvzácnější mince budou ve vitrínách se zvětšovacími čočkami. Cena vystavených mincí se pohybuje v desítkách milionů korun.

Česká mincovna se podle jejího ředitele Radka Šulty pod vedením nových vlastníků orientuje vedle výroby i na obchod. Loni zvýšila tržby na rekordních 666 milionů korun, což je meziroční nárůst o 30 procent.

Zájem o sběratelské mince poslední dobou roste - hlavně u lidí, kteří je berou jako investici a sázejí na rychle rostoucí cenu. Mohou to být i drobnější malí sběratelé, kteří nedisponují velkými finančními prostředky. „Razantně přibývají objemy zlatých a stříbrných pamětních mincí,“ říká Šulta.

Výdělek ale láká i podvodníky. „Bohužel se stávají případy, že i přes renomovanou aukční firmu seženete minci, která je replika, nebo je falešná,“ vysvětluje soudní znalec Vladimír Kudlík. Odlišit pravou minci od falešné je přitom podle odborníků velmi náročné. Často napoví až přesné složení kovu.

„Naše technologické možnosti jsou srovnatelné se světovými mincovnami. Prodejní sortiment neustále rozšiřujeme, nově nabízíme zákazníkům investiční a pamětní mince z celého světa. Otevření numismatického centra je logickým vyvrcholením celého procesu expanze,“ dodal Šulta.

Česká mincovna je poslední firmou z někdejšího sklářského a bižuterního gigantu Jablonex Group, která zůstala v provozu. Jejím vlastníkem je společnost Monetica.

Numismatické centrum otevřelo výstavu (zdroj: ČT24)