Po pečivu zřejmě zdraží i maso

Praha - Kvůli rostoucí ceně vepřového masa a vyšším výrobním nákladům podle Potravinářské komory ČR zřejmě podraží také masné výrobky. Nedávno přitom pekaři avizovali vyšší ceny pečiva, protože mouka po letošní špatné úrodě obilí podle odhadu Svazu průmyslových mlýnů ČR podraží až o čtvrtinu.

Výkupní ceny vepřového masa na německé burze v posledních týdnech vzrostly o 20 procent, což výrazně ovlivňuje jeho nákupní ceny v Česku. „Je více než logické, že rostoucí cena suroviny doprovázená i rostoucími cenami dalších vstupů, jako jsou energie či pohonné hmoty, se musí v nejbližší době logicky projevit i v cenách masných výrobků na pultech,“ vysvětlila mluvčí komory Dana Večeřová.

Vysoké výkupní ceny obilí z letošní sklizně podstatně zvýší ceny krmných směsí na následující rok, dodala mluvčí. Zatímco v roce 2010 se cena tuny krmné pšenice podle údajů PK pohybovala kolem 3 400 korun, tak loni činila zhruba 4 000 korun a letos se odhaduje na 5 000 až 5 300 korun.

Dana Večeřová, mluvčí Potravinářské komory ČR

„Je více než jasné, že takto rostoucí ceny vstupních surovin se musí projevit i na konečné ceně masných výrobků pro spotřebitele.“

Biftek
Zdroj: Jan Přerovský/ISIFA

Nákupní ceny výrobních mas pro produkci masných výrobků od letošního června do srpna vzrostly o 20 až 30 procent, upozornila Večeřová. Nárůst cen vstupů posledních 15 let podle ní absorbovali právě zemědělci a zpracovatelé. „Jednoznačným důkazem toho je skutečnost, že 20 rozhodujících podniků, které z 80 procent pokrývají tuzemský sortiment v obchodních sítích, vytvořilo v posledních dvou letech zisk ve výši 0,7 procenta z tržeb. To je pro mnohé podniky již téměř kritická hranice, a zpracovatelé masa se tak pomalu dostávají na pokraj zániku,“ doplnila.

Dražší obilí = dražší pečivo

Stále dražší obilí bude mít zřejmě vliv také na ceny pečiva a chleba. Pekaři totiž tvrdí, že jejich náklady se za poslední rok kvůli růstu cen pohonných hmot, energií i surovin zvýšily o 20 procent, takže řada pekáren je nyní ve ztrátě.

Cukroví
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Ghnassia Anthony

V letošním roce začaly ceny zemědělských komodit opět růst. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby to způsobila neúroda způsobená suchem v některých částech světa. V USA byly hluboce podprůměrné výnosy kukuřice a sóji. Špatná úroda byla i ve státech jižní a zčásti střední a východní Evropy. Kvůli tomu hrozí vyšší ceny potravin, dodává Veleba.