Na dávky půjde v příštím roce o 6 miliard víc, než se plánovalo

Praha – Do dávek by mohlo putovat příští rok o 6,3 miliardy korun víc oproti původnímu plánu. Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje vydat víc peněz na pomoc v hmotné nouzi a aktivní politiku zaměstnanosti. Naopak méně peněz by mělo být na podpory v nezaměstnanosti, nemocenské, mateřské, ošetřovné a státní sociální podporu. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu a z původních limitů, které v červnu schválila vláda.

I když by do dávek a důchodů mělo jít 496,9 miliardy místo plánovaných 490,6 miliardy, i tak je to o 12 miliard méně než loni. Podepsala se na tom vládní úsporná opatření, která kritizují odboráři, levice i ochránci lidských práv – dopadají podle nich na ty nejchudší.

S částkami se ale hýbalo ve více položkách a peníze se přesouvaly. Do dávek státní sociální podpory, mezi něž patří přídavek na dítě, rodičovská, dávky pro pěstouny, porodné, pohřebné i rušený příspěvek na bydlení, mělo totiž původně jít kolem 37 miliard. Nakonec by to mělo být asi 31,61 miliardy. Loni to přitom bylo zhruba 36,1 miliardy a letos skoro 38 miliard.

Naopak na dávky v hmotné nouzi, kam spadá příspěvek na živobytí, okamžitá pomoc či rušený doplatek na bydlení, se počítá s 12,4 miliardy. Ještě v červnu to přitom bylo jen 5,5 miliardy, což je zhruba stejně jako letos.

Vláda si tak zřejmě vzala k srdci varování, že by řada lidí mohla kvůli omezení podpory bydlení a přísnějším pravidlům skončit na ulici. Na podporu bydlení, kterou dostává teď asi 177 tisíc osob, by podle podkladů k zákonu mohlo nově dosáhnout jen 65 až 75 tisíc lidí.

Nezaměstnaní by na podporách měli dostat 11,3 miliardy, původní limity počítaly s částkou o půl miliardy vyšší. Letos se má vydat kolem 12,5 miliardy. Naopak víc by mělo jít do aktivní politiky zaměstnanosti. V návrhu rozpočtu je částka 5,4 miliardy. Původně to mělo být 3,1 miliardy. Loni stát vydal 3,8 miliardy a letos to má být 6,1 miliardy.

Celkem by mohlo mít ministerstvo práce v příštím roce o deset miliard vyšší výdaje než letos. Utratit by tak mohlo přes 514,22 miliardy korun.

Vydáno pod