Začátek školního roku znamená pro úvěrové firmy žně

Praha - Rodiče mají poslední dny, aby dětem dokoupili chybějící pomůcky. Po zahřívacím týdnu začne výuka naostro a učitelé už nebudou tak shovívaví. Až třetina lidí si ale na aktovky, školní knihy a obědy nebo tramvajenky půjčuje. Nejčastěji jde o částku pět tisíc korun. Z úvěrů se platí i přestavby dětských pokojů.

Začátek školního roku znamená průvan v peněženkách celé řady domácností. Pro děti školou povinné je třeba nakoupit základní vybavení – aktovkou a penálem počínaje, potřebami na výtvarnou výchovu a tělocvik konče. Celá výbava vyjde na více než 4 tisíce korun. Jenže zdaleka ne každá rodina si může takový výdaj ze svého rozpočtu dovolit, a tak si musí půjčit.

„Co se týče nákupů školních pomůcek, školních potřeb, tam většina lidí potřebuje peníze rychle a na ruku, aby mohla nakoupit v obchodě,“ popsal mluvčí Providentu Tomáš Fiala. Rychlá půjčka ale bývá obvykle dražší. Za půjčení pěti tisíc, což je na začátku školního roku nejobvyklejší suma, často lidé přeplatí až o polovinu.

Drahé půjčky rodiče prvňáčků neodrazují ale ani od dalších investic. Pouští se třeba do úprav dětského pokoje tak, aby vyhovoval novým nárokům čerstvého školáka. Na to si půjčují v průměru 10 tisíc korun. Ani tím ovšem vlna půjček nekončí. Sotva rodiče zaplatí pomůcky, přijde platba za kroužky. Jeden stojí v průměru patnáct set až 3 tisíce korun. Poplatky za odpolední aktivity tak lehce přesáhnou 5 tisíc za půl roku.

„Jedná se zpravidla o nákladnější záležitosti. Vedle výpočetní techniky jde o školy v přírodě či obdobné typy výletů,“ uvedla mluvčí Cetelem Barbora Minksová. A taková škola v přírodě stojí průměrně od 2 do 4 tisíc korun, k tomu se přidá školní výlet nebo lyžařský zájezd. Výdaje na dítě školou povinné tak šplhají do desetitisíců.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)