Na rozpad eurozóny si připravte 1,3 až 3,3 bilionu eur, míní HVB

Frankfurt – Šéf německé banky HVB Theodor Weimar odhaduje, že náklady spojené s rozpadem eurozóny by se mohly pohybovat v rozpětí 1,3 až 3,3 bilionu eur. Paradoxem je, že náklady na sanaci měnového spolku se přitom podle něj příliš lišit nebudou. „I když je rozpad eurozóny nákladný, potácet se takhle dál bude stejně drahé,“ řekl Weimar.

Uvedené rozpětí představuje v přepočtu na českou měnu 32,4 až 82,1 bilionu korun. Je to částka, se kterou by český stát mohl hospodařit při současném objemu státního rozpočtu po dobu zhruba 30 až 70 let.

„Každý týden je to dražší,“ poznamenal bankéř na výroční konferenci Banks in Transition, která se konala ve Frankfurtu. Na podporu eurozóny se podle Weimara zatím vynaložilo asi 700 miliard eur (zhruba 17,4 bilionu korun). HVB je německou součástí italské finanční skupiny UniCredit.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble je nicméně přesvědčen, že euro bude příští rok „o něco stabilnější“. Potíže, s nimiž se jednotná evropská měna teď potýká, ale podle něj nezmizí ani příští rok.

„Příští rok bude euro o něco stabilnější a bude způsobovat i méně otřesů na finančních trzích. V naprosto klidných vodách ale pořád ještě nebude,“ řekl Schäuble německé rozhlasové stanici Inforadio. Eurozóna podle něj bude za rok existovat ve stejné podobě, v jaké existuje teď.

Vydáno pod