Špicar: Česká ekonomika je silná, pozitivní je výroba i export

Praha - Velkým českým firmám se nedaří špatně - alespoň podle regionálního žebříčku sestaveného společností Deloitte. U 80 největších českých společností se tržby loni dostaly nad úroveň před začátkem hospodářské krize. Příkladem může být Škoda Auto, která je tahounem exportu i celé ekonomiky, špatně na tom není ani ČEZ. Dobrou kondici firem potvrdil i Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a ředitel Aspen Institute Prague.

Mladoboleslavská Škoda Auto - tahoun českého exportu i ekonomiky. V loňském roce zákazníkům dodala rekordních téměř 900 000 vozů. A i tržby měla nejvyšší v historii - přes 10 miliard eur. Z pětistovky největších podniků z 18 států Střední a Jihovýchodní Evropy je jich 84 z Česka. Na třetím místě skončila právě Škoda, která je také jediným zástupcem ze sektoru výroby v první desítce. Žebříčku vévodí energetické firmy v čele s polským PKN Orlen. ČEZ je šestý.

Špicar: Česká ekonomika je silná

„Česká ekonomika je navzdory té složité situaci, ve které se díky tomu, co se děje v Evropě, nachází, je stále ekonomikou silnou. Velmi pozitivní je role průmyslu a role exportu,“ tvrdí Radek Špicar.

Celkově víc než osmdesátka největších českých firem loni utržila přes 120 miliard eur. V předkrizovém roce 2006 to bylo o čtvrtinu méně. Právě ony rostou rychleji, než roste ekonomika, čili to jsou ty firmy, které tu ekonomiku táhnou vpřed.

A na rozdíl od jiných států Evropy se daří i českým finančníkům. Mezi bankami se v první šestce umístily ČSOB, Česká spořitelna i Komerční banka.

Reportáž Romana Gazdíka (zdroj: ČT24)