Co je v úsporném balíčku obsaženo a co znamená jeho nepřijetí

Praha - Vláda neodhlasovala zvýšení daně z přidané hodnoty. Jednání se dostalo do komplikací ve chvíli, kdy došlo k rozkolu uvnitř ODS. Důležité je vědět, co může být důsledkem tohoto rozhodnutí - otazník visí nad výší deficitu a zdali by se nedostal do rozporu se slibem EU mít ho pod třemi procenty HDP, nad úrokovou mírou státních dluhopisů i o vlivu na cenu potravin či léků.

Co je v balíčku obsaženo

  • Plošné zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento. Pokud by k tomu došlo, průměrná čtyřčlenná rodina by přišla zhruba o 300 korun měsíčně. Živnostníci, kteří používají výdajové paušály, by si už navíc nemohli odečítat tisícikorunovou slevu na dítě.
  • Ještě vyšší daně mají navíc podle návrhu platit i lidé s příjmy nad sto tisíc korun. Čekala by je speciální sedmiprocentní daň. Češi s příjmem nad 150 tisíc by navíc zaplatili o stovky až tisíce korun vyšší zdravotní pojištění.
  • Daňový balíček míří i na majitele nemovitostí. Daň z jejich převodu totiž měla podle návrhu vzrůst ze tří na čtyři procenta.
Petr Nečas a Karolína Peake
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Co znamená neschválení balíčku

Tím nejdůležitějším důsledkem by mohlo být zvýšení schodku státního rozpočtu na příští rok o 25 miliard korun. Právě o ně totiž daňový balíček zvyšuje příjmy státu. Schodek by tak v roce 2013 nebyl předpokládaných 100 miliard, ale 125 miliard korun.

„Trhy zareagují jednoznačně tím, že nám zvýší úrokovou míru našich dluhopisů, a tím pádem ten státní schodek by nebyl vyšší o 25 miliard, ale o 35 miliard, a to už by mohl být problém,“ zdůrazňuje Pavel Suchánek, předseda sněmovního rozpočtového výboru ODS.

Schodek veřejných financí by vzrostl na 3,5 procenta HDP a Česká republika by tak nesplnila slib daný Evropské unii, že v roce 2013 bude mít deficit pod třemi procenty HDP, což by podle ministra financí mohlo nejen ohrozit důvěryhodnost státu, ale zároveň by kvůli tomu mohlo Česko přijít o další miliardy kvůli zvýšeným splátkám státního dluhu.

Mohou podražit potraviny nebo léky. Naopak auta nebo oblečení by mohly mírně zlevnit. Vláda totiž už dřív schválila sjednocení DPH na sedmnácti a půl procentech.

Čeká nás rozpočtové provizorium?

Vláda chce o daňovém balíčku vyjednávat znovu a později ho spojit s hlasováním o důvěře. Pokud by pro něj někteří poslanci ODS ani pak nehlasovali, nebude to znamenat jen pád vlády. Kabinet v demisi by musel už hotový rozpočet přepracovat. „Pokud by vláda začátkem prosince musela stáhnout rozpočet z Poslanecké sněmovny, pak by hrozilo rozpočtové provizorium,“ tvrdí Kalousek.

Kdy se použije rozpočtové provizorium

Není-li Poslaneckou sněmovnou vysloven souhlas se zákonem o státním rozpočtu na příslušný rozpočtový rok před prvním dnem rozpočtového roku, řídí se rozpočtové hospodaření v době od prvního dne rozpočtového roku do nabytí účinnosti zákona o státním rozpočtu na tento rozpočtový rok (dále jen „období rozpočtového provizoria“) objemem příjmů a výdajů státního rozpočtu schváleného pro předchozí rozpočtový rok. Výdaje státního rozpočtu se uvolňují jednotlivým kapitolám státního rozpočtu do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v každém měsíci období rozpočtového provizoria rozhodnutím ministerstva. V případě výdajů stanovených jiným zákonem (mandatorní výdaje) je přípustné překročení objemu výdajů, pokud k němu dochází v přímé souvislosti s financováním uloženým zákonem. Překročení objemu výdajů je přípustné i u peněžních prostředků, které jsou v rozpočtu Evropské unie na příslušný rozpočtový rok určeny jako vlastní zdroje Evropských společenství, vycházející z daně z přidané hodnoty nebo založené na hrubém národním produktu.

Vydáno pod