Mraky nad českým průmyslem se začínají zvedat

Praha – Stav českého průmyslu se zlepšuje, lépe vypadají i data ze stavebnictví. Propad stavebnictví v červenci zpomalil na 0,5 procenta, zatímco ještě v červnu přesahovat 9 procent. Otočil také průmysl, když si v červenci meziročně polepšil o 4,2 procenta. O měsíc dříve přitom klesl o 2,7 procenta.

„Červenec ukázal, že oblaka nad českým průmyslem nejsou až tak chmurná,“ komentoval data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Kladnému výsledku tentokrát podle něj silně pomohly sezonní a kalendářní vlivy. Přesto je meziměsíční nárůst velmi slušný. Povzbudivý je také vývoj nových zakázek, především ze zahraničí. „Doufejme, že nejde o výjimku z řady. Je to dobrý údaj, který však nebere převahu argumentům ve prospěch dalšího snížení úrokových sazeb,“ dodal.

Růst průmyslu táhly především zakázky ze zahraničí, kterých meziročně přibylo o 22,7 procenta. Domácí zakázky si polepšily jen o 4,1 procenta. Největší růst zakázek zaznamenal automobilový průmysl. Naproti tomu klesla poptávka v odvětví výroby kovů a slévárenství nebo výroby oděvů.

Stavebnictví dál trpí nedostatkem veřejných zakázek

Pozemní stavitelství, tedy hlavně výstavba budov, v červenci vzrostlo asi o čtyři procenta. Podle statistiků růst táhly hlavně malé stavební firmy. Přesto ukazatel počtu zahájených bytů vykázal znovu pokles o 17 procent, v bytových domech dokonce o 49 procent. Naopak počet dokončených bytů se zvýšil o šest procent. Inženýrské stavitelství v červenci znovu padalo, a to zhruba o deset procent.

„Nedaří se především inženýrskému stavitelství, které stále trpí nedostatkem veřejných zakázek. O trochu lépe je na tom nyní pozemní stavitelství, avšak o trendu stabilizace nebo růstu nemůže být ještě zdaleka ani řeč,“ komentoval čísla analytik ČSOB Petr Dufek. Stavebnictví podle něj postrádá impulz od soukromých i veřejných investorů. Obrat může ale přijít až s oživením ekonomiky. „Pokud nebude nastartovaná nějaká konjunktura ekonomiky, tak nelze předpokládat, že stavebnictví bude nějakým významnějším způsobem růst,“ potvrdila Petra Cuřinová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Blýskání na lepší časy, nebo jen optický klam?

Hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora připomíná, že v porovnání s únorem, kdy stavebnictví propadlo o 16 procent, vypadají na první pohled červencová data dobře. Může jít ale jen o optický klam. „Stavebnictví podle nás není na cestě z krize. Ekonomika bude mít stále problémy. Domácnosti budou šetřit. Jejich reálné příjmy kvůli inflaci poklesnou. Předpokládáme, že na marketingový tah developerů, že nákupem nemovitosti ušetří, skočí v budoucnosti ještě méně lidí než v minulosti,“ varoval Pikora.

Stavebnictví zbrzdilo propad, na růst si ale zřejmě počká (zdroj: ČT24)