Obrat zahraničního obchodu je na letošním minimu

Praha – Zahraniční obchod Česka skončil v červenci s přebytkem 25,8 miliardy korun. To je o 13,8 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Vývoz meziročně vzrostl o 10,3 procenta a dovoz o 4,2 procenta. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Upozornil však, že obrat zahraničního obchodu dosáhl 460 miliard korun, což byla nejnižší měsíční hodnota obratu v letošním roce.

Přebytek zahraničního obchodu meziročně nejvíce vzrostl u strojů a dopravních prostředků, celkem o devět miliard korun. Největší deficit naopak zaznamenalo obchodování s chemickými výrobky a palivy, u nichž ČSÚ uvádí schodek o 1,7 miliardy, resp. o 700 milionů vyšší než ve stejném období loňského roku.

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče označil růst exportu o 10,3 procenta za překvapivý. „Pravděpodobně souvisí se slušným výkonem českého průmyslu v červenci. Pozitivním znakem je, že z pasiva do aktiva se přehoupla bilance obchodu se surovinami,“ říká Franče.

Také analytika skupiny Citfin Tomáše Volfa červencový výsledek obchodní bilance „příjemně překvapil“. „Celkovým saldem však dobré zprávy končí. Nikoli dobrá kondice exportu, ale nízký dovoz stojí za dnešním výsledkem. Nízké tempo dovozu ukazuje na slabou domácí poptávku a nízkou aktivitu v ekonomice. V dalších měsících je navíc ohrožen i vývoz kvůli stále velkým problémům v eurozóně. “Situace se do konce roku pravděpodobně měnit nějak výrazně nebude," domnívá se Volf.

Nadšení mírní i předseda Asociace exportérů Jiří Grund: „Pokud opustíme meziroční srovnání, tak čísla již tak pozitivní nejsou. Od začátku roku sledujeme postupný pokles dynamiky exportu, který svědčí o klesající vnější poptávce.“ Pro exportéry podle něj bude důležitá zejména druhá polovina letošního roku. „Laťka je díky velmi úspěšnému loňskému roku nastavena velmi vysoko, a proto se můžeme v meziročním srovnání dočkat jen minimálního růstu exportu a v závěru tohoto období nelze vyloučit ani pokles,“ uvedl Grund.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila přebytkem 52,7 miliardy korun, což bylo meziročně o 2,4 miliardy víc. Se státy mimo EU vykázala bilance schodek 26,9 miliardy korun, meziročně o 11,4 miliardy korun menší.

Platební bilance se propadla do schodku

Běžný účet platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, se v letošním 2. čtvrtletí přehoupl do schodku 6,5 miliardy korun po revidovaném přebytku 22,9 miliardy korun v 1. čtvrtletí. Informovala o tom Česká národní banka (ČNB).