Senioři prosí Klause o veto nižší valorizace penzí

Praha - Rada seniorů se obrátila na prezidenta republiky Václava Klause s žádostí, aby vetoval zákon, který má zpomalit růst penzí. Novelu o důchodovém pojištění, která valorizaci důchodů snižuje, schválila ve středu přes nesouhlas Senátu sněmovna. Klaus novelu nyní dostane k podpisu. Rada bude usilovat také o to, aby důchodkyně a důchodci ještě letos dostali mimořádně přidáno na dorovnání zvýšených životních nákladů.

„Snížená valorizace penzí uvrhne statisíce seniorů do bídy. Čeští senioři si klidné a důstojné stáří zaslouží, vytvořili a společnosti předali hodnoty, ze kterých dodnes profituje. Svoje penze si předem zaplatili… Dovolujeme si požádat svého prezidenta o pomoc. Jste naší poslední nadějí,“ píše rada Klausovi.

Důchody se dosud vždy zvedaly v lednu o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Podle novely, kterou nyní posoudí prezident, by penze měly růst o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Navrhl to kabinet jako jedno z úsporných opatření k udržení schodku rozpočtu. Počítá s tím, že by se tak v příštím roce mohlo ušetřit 9,5 miliardy korun, do roku 2015 by to mělo být celkem 47,7 miliardy korun.

Zdeněk Pernes, šéf rady seniorů

„Když je na zvyšování platů politiků a soudců, mohlo by být i na důchodce.“

Rada v dopise prezidentovi píše, že nová valorizace by byla nedostatečná. Vypočítala, že se od ledna důchodcům měsíčně zvedly životní náklady o 463 korun. Penze ale rostla v průměru o 156 korun. Organizace seniorů bude proto podle něj usilovat i o mimořádnou valorizaci, která by ještě v tomto roce seniorům dorovnala zvýšené výdaje.

Šéf rady seniorů Zdeněk Pernes upozornil, že návrh zákona o jednorázovém přidání je už na světě a rada jedná o jeho předložení se senátory. Podle předlohy by penzisté měli dostat v průměru za každý měsíc roku rozdíl mezi náklady a zvýšením penze. Průměrně by si tak přilepšili o dvanáctkrát 307 korun, tedy o 3 684 korun. „Čísla se mohou ještě mírně upravit podle aktuálních srpnových ukazatelů,“ dodal Pernes. „Už dřív se takto několikrát postupovalo (mimořádná valorizace),“ podotkl Pernes.

Rada seniorů podle svého vedení zastřešuje asi 320 tisíc členů důchodcovských organizací. V Česku žije přes 1,7 milionu lidí nad 65 let. Průměrná starobní penze dosáhla na konci března 10 740 korun. Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí zhruba 2,9 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů.