Bývalý podnik ČKD v Hradci Králové získá novou podobu

Hradec Králové - Bývalý podnik ČKD v Hradci Králové je dnes z větší části opuštěný a chátrá. Naději na změnu k lepšímu teď městu dává investor, který slibuje vybudovat moderní industriální park a nová pracovní místa.

Ještě v osmdesátých letech v hradeckém ČKD pracovaly zhruba čtyři tisíce lidí a firma vyvážela obří dieselové motory do celého světa. Nyní je velká část výrobních hal opuštěná a desítky let téměř bez investic. 

Nový investor chce některé haly opravit, jiné zbourá a nahradí moderními. „Vznikne zde moderní industriální park, to znamená haly šité na míru jednotlivým zájemcům, kde bude možná jak výroba, tak případně nějaká logistika,“ vysvětlil zástupce investora Libor Šich. 

  • Bývalý podnik ČKD v Hradci Králové zdroj: ČT24
  • Bývalý podnik ČKD v Hradci Králové zdroj: ČT24

K zemi zřejmě půjdou i budovy, které pamatují vznik celého areálu ve čtyřicátých letech. Podle Jana Falty z odboru památkové péče města by nejstarší objekty z architektonického hlediska bylo potřeba zachovat, ovšem objekty nejsou kulturní památkou.

Radnice ale vítá, že si investor vyhlédl už zastavěný průmyslový areál, a nikoli volné plochy. Investor nyní předpokládá, že stavební práce začnou příští rok na jaře. Ve stejném roce by měla vzniknout i první nová pracovní místa.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)