Lidé s sKartou si většinou převádějí dávky rovnou na svůj účet

Praha - Většina lidí, kteří už dostali novou sociální kartu, si přes ni nechává jen přeposílat dávky rovnou na svůj bankovní účet. Postupuje tak zatím zhruba 80 procent držitelů sKarty. „Ukazuje se tak, že vlastní konto mají,“ uvedl náměstek minstra práce a sociálních věcí Karel Machotka. Ještě v červnu totiž úřady dvě třetiny dávek v hmotné nouzi posílaly poštou, u státní sociální podpory to byla víc než třetina, u dávek pro postižené 45 procent a u příspěvku na péči něco přes dvě pětiny.

Sociální karty, přes které mají potřební dostávat pomoc od státu a které provozuje Česká spořitelna, zkušebně obdrželo 1 400 osob. Úřad práce od září odstartoval „ostrý provoz“. Lidem rozesílá dopisy, kdy a kde si mohou sKartu vyzvednout. Zájemci mohou už při přebírání karty rovnou nastavit, že si chtějí nechat příspěvky z dávkového účtu od spořitelny hned nechat převádět na své konto. Převod je zdarma. Bezplatně je u každé dávky ještě jeden výběr z bankomatu v měsíci či u pokladny obchodů službou cashback a také placení kartou.

Od sociálních karet si ministerstvo práce slibuje úspory 

Podle zprávy o činnosti úřadu práce, kterou se dnes zabýval sněmovní sociální výbor, stálo rozesílání dávek poštovními poukázkami v prvním pololetí 104,2 milionu korun. S sKartou by se tak mělo letos ušetřit asi sedmdesát milionů. V příštím roce by poštou měli pomoc od státu dostávat jen ti, kteří si ji nebudou moci, třeba kvůli svému věku či postižení, vybírat se sociální kartou. Ostatní by si měli zasílání dávek složenkou platit.   

Protest proti sKartě
Zdroj: ČT24

Nové sKarty kritizuje opozice, odbory i rada postižených, která na protest proti novince pořádala minulý týden happening. Představitelé rady se nechali slyšet, že na stát kvůli novému systému podají žaloby. Výhrady k sociálním kartám měl také ombudsman. Nyní se jimi zabývá antimonopolní úřad. V Parlamentu je pak návrh novely, která má platební funkci sKaret omezit.   

Podle náměstka Šišky se fungování karet ověřilo a úředníci jsou schopni objednat jich denně víc, než se jich vyrobí. Zatím je připraveno 600 tisíc plastikových kartiček, na které se nyní zadávají údaje příjemců dávek. Ministerstvo už dřív sdělilo, že by do konce roku úřady práce mohly rozdat milion karet.