Německá média varují: ECB může zruinovat euro

Berlín - Německá konzervativní média obvinila prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, že zadluženým členským zemím eurozóny vypisuje bianko šeky. Tím podle médií natolik riskuje, že ohrožuje stabilitu celé eurozóny, a nakonec by ji mohl zruinovat. Německo jako jediná země eurozóny nepodpořilo plán Evropské centrální banky zahájit nový program nákupu státních dluhopisů nejzadluženějších zemí, který má být podle ECB pojistkou proti katastrofickým scénářům.

Nejprodávanější německý deník Bild například napsal, že Draghiho politika může vést až k tomu, že euro bude 'kaput'. Ostře laděné reakce přinesla i další média, z nichž některá už ve dnech před klíčovou schůzkou Rady guvernérů ECB psala řadu kritických komentářů právě na adresu ECB či jejího šéfa Draghiho.

„Pro země, které jsou v krizi, je to pomoc bez konce,“ má na své titulní straně Bild. Poukazuje tak na to, že ECB může nakupovat dluhopisy zadlužených zemí prakticky donekonečna. Taková politika podle listu ohrožuje nezávislost ECB. Noviny také připomněly slova některých německých politiků, podle nichž ECB nemá k chystanému plánu mandát. Ignoruje prý své základní poslání, kterým je strážit stabilitu měny.

Němcům se nelíbí, že o pomoci v ECB rozhodují lidé ze zadlužených zemí

Němci rádi zdůrazňují, že Draghi je Ital, tedy občan země, která má sama dost problémů. Na tiskových konferencích po zasedání rady ECB po Draghiho boku sedává viceprezident, což je Vitor Constacio. Ten je pro změnu z Portugalska, tedy ze země, která už byla nucena kvůli vysokým dluhům požádat o zahraniční finanční pomoc.

List Die Welt například napsal, že z pohledu Německa bije Draghi na poplach. Ekonomický list Handelsblatt, který často poukazuje na finanční zátěž pomoci pro daňové poplatníky a firmy, měl hlavní článek na téma 'Vzestup, pád a vzkříšení Bundesbanky'. V něm vyzdvihl především šéfa Bundesbanky s jeho opakovaným varováním.

Německá centrální banka s plánem ECB nesouhlasí. Draghi ve čtvrtek řekl, že proti plánu byl jeden hlas, odmítl však říci, kdo to byl. Bundesbanka, jak se německá centrální banka jinak nazývá, ale v minulosti už několikrát dala najevo nesouhlas. Po čtvrteční tiskové konferenci šéfa ECB pak vydala stanovisko, v němž Draghiho plán podrobila tvrdé kritice. Tím přiznala, že právě ona při hlasování byla proti.

Mario Draghi
Zdroj: Michael Probst/AP/ČTK

Podle ECB pojistka, podle ekonomů šaráda

Draghi po čtvrtečním zasedání rady ECB vysvětloval podrobnosti k chystanému plánu pomoci zadluženým zemím snížit náklady na obsluhu dluhu. V rámci plánu by měla ECB nakupovat pouze dluhopisy se splatností od jednoho roku do tří let, potenciálně v neomezeném objemu. Novinkou proti předchozímu programu ale je, že s tím novým budou spojeny přísné podmínky, které budou muset zadlužené země splňovat.

Mario Draghi

„Za určitých podmínek budeme mít plně účinnou pojistku, která zabrání potenciálním destruktivním scénářům.“

Draghi také uklidňoval, že peníze, které banka na trhy nalije, budou plně sterilizovány, aby nedošlo k nárůstu inflace. V tom ale vidí háček někteří ekonomové. „Účinnost takových sterilizací je jenom částečná. To znamená, že buď budou vykupovány dluhopisy neomezeně a inflační peníze zůstanou v oběhu, anebo se další dluhopisy vykoupí až tehdy, když se podaří peníze stáhnout, což ale zase není neomezeným výkupem. Už to tak vypadá, že finanční trh zase jednou sednul ECB na lep,“ prohlásila ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Vydáno pod