Forté: Nejvyšší dřevěná budova světa

Melbourne - Nejvyšší dřevěná novostavba světa roste v australském Melbourne. Budova s názvem Forté bude mít po dokončení 10 podlaží a výšku 32 metrů. Díky ekologicky šetrné konstrukci navíc dostane pět zelených hvězdiček v hodnocení vlivu staveb na životní prostředí.

Forté sice zdálky vypadá stejně jako ostatní melbournské mrakodrapy, ovšem při pohledu z blízka neuvidí kolemjdoucí na stavbě žádné míchačky cihly ani cement. Stavbaři používají zejména pily, kladiva a hřebíky. Hlavní konstrukce desetipodlažní budovy je totiž celá z dřevěných desek. Až na vnější plášť pak přijdou plechy a sklo.  

Stuart Carmichael, stavbyvedoucí

„Stavba je velmi jednoduchá - stačí znát jen základy truhlařiny a umět se trefit kladivem. V podstatě se to skládá jako stavebnice.“ 

Většina materiálu přitom pochází až z Rakouska a staví se podle evropských standardů. Kvůli tomu je také cena budovy o něco vyšší, než kdyby se stavěla klasicky. Investoři ale věří, že pro příští projekty najdou dodavatele i doma, což by výrazně snížilo náklady. 

  • Budova Forté zdroj: makeitwood.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3934/393344.jpg
  • Budova Forté zdroj: makeitwood.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3934/393343.jpg
  • Budova Forté zdroj: makeitwood.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3934/393342.jpg
  • Budova Forté zdroj: makeitwood.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3934/393340.jpg

„Místní firmy zatím nemají s tímhle materiálem moc zkušeností a samozřejmě to vyžaduje také značné investice do začátku. Ale oslovili jsme několik firem a věříme, že i tenhle dům je přesvědčí, že se vyplatí do toho jít,“ vysvětlil generální ředitel Lend Lease Mark Menhinnitt. 

Hlavní výhodou dřevěných staveb je podle konstruktérů rychlost a úspornost. Kompletní stavba by neměla trvat víc než rok, navíc ušetří nejen stavitelům a nájemníkům, ale i přírodě. Oproti běžné budově se při realizaci téhle stavby vypustí do atmosféry o 1400 tun oxidu uhličitého méně. Na to Australané slyší a budova tak má ještě před dokončením prodanou přes polovinu z 23 bytů.  

  • Budova Forté zdroj: makeitwood.org
  • Budova Forté zdroj: makeitwood.org

„Mysleli jsme, že bude víc futuristická, ale i tak se nám libí. Zelené bydlení nás oslovilo. Ale taky to, že dům bude stejně pevný a bezpečný jako klasické stavby,“ prohlašují o svém novém bydlení David Sibenater a Daniel Spina. 

Nejvyšším dřevěným „mrakodrapem“ ale budova Forté nezůstane dlouho. V Evropě už totiž běží několik projektů, které mají její výšku brzy překonat. Například 17 patrovou budovu se chystá postavit Norsko u hranic s Ruskem, a v Rakousku má vyrůst dokonce stometrový věžák s 30 patry.  

Stavba dřevěné výškové budovy (zdroj: ČT24)