Míra nezaměstnanosti v USA v srpnu překvapivě klesla

Washington – Ačkoliv tvorba nových pracovních míst ve Spojených státech zaostala za očekáváním, míra nezaměstnanosti v srpnu překvapivě klesla na 8,1 procenta z červencových 8,3 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva práce. Neuspokojivá tvorba nových míst posiluje očekávání, že americká centrální banka přikročí k novým opatřením na podporu ekonomiky.

Pokles míry nezaměstnanosti odráží podle agentury Reuters zejména skutečnost, že řada lidí vzdala snahu o hledání práce, a zmizela tak z registrů nezaměstnaných. Procento lidí majíc práci nebo hledajíc práci kleslo na 63,5 procenta, což je nejméně od roku 1981. 

Ekonomika USA v srpnu vytvořila devadesát šest tisíc nových pracovních příležitostí. Analytici předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny na 8,3 procenta a vznikne 125 tisíc pracovních míst.

Vývoj nezaměstnanosti v USA v srpnu 2012
Zdroj: ČT24

Z hlediska struktury pracovních míst vzrostla podle amerického ministerstva práce zaměstnanost především ve službách poskytujících potraviny a nápoje, dále pak v technických službách a zdravotnictví. Nízké ukazatele zajisté vyvinou tlak na prezidenta Obamu, jehož protivník pro nadcházející prezidentské volby Mitt Romney má zaměstnanost jako jeden z hlavních pilířů svého programu. 

David Sloan, analytik společnosti 4CAST

„Je to určitě neuspokojivá zpráva a zvyšuje pravděpodobnost kvantitativního uvolňování měnové politiky, která byla již tak dost vysoká.“

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,7 procenta po nárůstu o dvě procenta v předchozích třech měsících. Zápis z posledního zasedání Fedu naznačil připravenost k dalším opatřením na podporu hospodářského růstu ve Spojených státech.