Lyžaře čeká na Slovensku moderní vybavení a dražší skipasy

Chopok (Slovensko) - Jeden z nových nájemců skiareálu Špindlerův mlýn -Tatra Mountain Resorts (TMR) provozuje už téměř všechny velké lyžařské areály na Slovensku. Do zázemí pro návštěvníky hor investuje obrovské peníze. Naráží ale i na kritiku za megalomanské plány.

Lyžování na Slovensku za levný peníz? Možná kdysi

Chopok je nejvyšší hora Nízkých Tater. Lyžařské areály tu už byly. Teď se staví nové vyhřívané lanovky a rozšiřují sjezdovky - luxus ale něco stojí. Tatry už nejsou synonymem levné dovolené. S rozvojem areálů stoupají ceny. Nejlevnější skipas bude tuto sezonu stát 650 korun, v hlavní sezoně se cena vyšplhá na tisícikorunu.

Doba, kdy byl pobyt v Tatrách masově dostupnou záležitostí, je pryč. Ubytování v hotelech Tatra Mountain Resorts je dnes nad možnosti Slováků s průměrnými příjmy. Noc pro jednu osobu se pohybuje kolem tří tisíc korun.

„Ceny vzrostly, ale v porovnání s rakouskými resorty jsme stále lacinější, protože když si vezmete dovolenou jako celek, tak doplňkové ceny jsou na Slovensku levnější,“ tvrdí Katarína Šarafínová, ředitelka komunikace Tatra Mountain Resorts.

Megalomanské projekty se prý na malé Slovensko nehodí

Nízké i Vysoké Tatry - tady všude provozuje areály společnost TMR - z pětiny vlastněná finanční skupinou J&T. Do loňska v Tatrách proinvestovala dvě a půl miliardy korun. Letos další miliardu. Kromě lanovek rostou na oblíbených místech i obří hotely - podle kritiků jde ale o megalomanské projekty, které se do místní přírody nehodí.

„Je to otázka na úřady, do jaké míry bylo potřebné dát taková povolení. Nemuselo to být tak velké - není to potřeba na naše malé Slovenské poměry,“ říká Jozef Ridzoň, ochranář ze Slovenské ornitologické společnosti.

Do lyžařských areálů na Slovensku se vráží miliardy (zdroj: ČT24)

Slováků na tamních svazích ubývá, celkově je ale lyžařů víc

Slováků v důsledku na tatranských svazích postupně ubývá. To ale paradoxně neplatí o celkových počtech lyžařů, které rostou. Stejně jako v minulých letech se tu totiž čeká invaze movitých Poláků a Rusů.

Vydáno pod