Christie's dražila londýnské olympijské artefakty

Londýn - Olympijský Londýn nabídl alternativu, jak získat medaili mimo sportoviště. Můžete jí třeba vydražit na aukci. Ta poslední se konala v aukční síní Christie's na počest šedesátého výročí nástupu britské královny na trůn. V dražbě se kromě medailí objevily další exponáty spojené s Londýnem a olympiádou.

V přepočtu přes tři sta tisíc korun je cena, za kolik se dá pořídit olympijské zlato. Třeba to kapitána britské osmiveslice Raymonda Etherington-Smithe z londýnských her v roce 1908. Dražily se ale i další olympijské starožitnosti jako například olympijská pochodeň z roku 1948. „Štafeta, která si ji předávala, byla pojatá trochu jinak než normálně, protože Londýn byl po válce hodně poničený. Byl to opravdový symbol sjednoceného Londýna,“ popisuje Sophie Churcher z aukční síně Christie's.

Součástí dražby byly i typické symboly Londýna. Například kovové cedule pro označení stanic metra nebo červený dvoupatrový autobus. Model Routmaster byl natolik odolný, že jich několik dodnes jezdí na některých trasách.

Nicholas Martineau, hlavní kurátor aukční síně Christie's 

„Autobus Routmaster z roku 1966, co říct víc, to je zkrátka Londýn. Je to velkolepá věc a je v krásném stavu. Takže ano, nějaký šťastlivec s ním bude moct jezdit ulicemi.“

Kromě toho mohli zájemci dražit kostýmky bývalé britské premiérky baronky Margaret Thatcherové. Jeden model vynesl dokonce v přepočtu přes tři čtvrtě milionu korun a odborníci to považují za dobrou investici. „Je důležité říct, že ceny sběratelských předmětů klesají a stoupají. V tomto případě je ale lepší investovat do věcí spojených s politiky nebo historickými postavami než do sezonních hitů,“ konstatuje odborník na starožitnosti a sběratelství Jamie Breese.

Aukce vyvolala u sběratelů i veřejnosti velký zájem. Prodalo se všech 167 položek v přepočtu za téměř čtyřicet pět milionů korun.

V Londýně se dražily olympijské artefakty (zdroj: ČT24)