Stávka Lufthansy skončila, odbory dosáhly svého

Frankfurt/Praha - Čtyřiadvacetihodinová stávka palubního personálu Lufthansy skončila. Provoz letecké společnosti se vrátil téměř k normálu. Podle webu aerolinií bylo dnes zrušeno jen patnáct převážně dálkových letů. Spojů s Prahou se žádný výpadek dotknout nemá. Vedení Lufthansy se v pátek večer dohodlo s odborovým svazem UFO na smírčím jednání, během něhož se neuskuteční další protesty letušek a stevardů. Pokud by ale zkrachovalo, varoval šéf UFO Nicoley Baublies před „velmi dlouhou“ sérií stávek.

Nicoley Baublies, šéf UFO:

„Pokud Lufthansa nezmění svůj postoj, budeme stávkovat celé čtyři dny nebo 14 dní nebo i tři týdny.“

Vedení firmy prý odbory předložily vlastní návrh úsporných opatření. „Navrhli jsme Lufthanse, jak může ročně ušetřit na osobních nákladech osm procent, což je 72 milionů eur,“ přiblížil Baublies. Stevardi i letušky budou mít od příštího roku nově smlouvu na určitou dobu, externí najímání končí. „Rozhodli jsme se ustoupit od používání externistů, vnímáme to jako velký krok,“ podotkl mluvčí Lufthansy Klaus Walther. Vedení společnosti přistoupilo na podmínky odborů až po třetí stávce v osmi dnech.

„Podepsali jsme předběžnou dohodu. Myslím, že je to správný signál. Celá země to oslavila. Je dobře, že Lufthansa ustoupila. Jak pro veřejnost, tak pro nás,“ řekl šéf odborů Nicoley Baublies.

V pátek bylo zrušeno okolo tisíce letů, cestující byli na stávku připraveni

Páteční stávka palubního personálu byla zatím největší v dějinách společnosti. Zrušeno kvůli ní muselo být okolo tisíce letů, což se dotklo více než 100 tisíc pasažérů. Odpadlo i deset letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem. Žádný větší chaos na letištích ale nezpůsobila, protože o ní většina cestujících věděla dopředu a mohla se na ni připravit. Plošnou stávku vyhlásily odbory po dvou vlnách časově a místně omezených protestů, kterými chtěly Lufthansu po zkrachování více než ročních jednání přimět k přistoupení na jejich mzdové a pracovní požadavky.

UFO žádá pro více než 18 tisíc letušek a stevardů zvýšení platů o pět procent. Aerolinie nabízejí maximálně 3,5 procenta. Škody, které aeroliniím způsobil páteční masivní protest, půjdou pravděpodobně do milionů eur. Jen dopady prvních dvou vln stávek v předchozím týdnu se odhadují na více než deset milionů eur (přes 245 milionů Kč).

Stávka Lufthansy skončila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod