Řekové vyšli kvůli škrtům opět do ulic, neonacisté ničili stánky

Atény - Řeckem zmítaly další masové protesty proti chystaným úsporným opatřením. Pochodu odborářů a levicové opozice předcházel protest policistů a hasičů. Kolem 12 tisíc lidí se shromáždilo v centru severořecké Soluně. Nad hlavami demonstrantů se objevily transparenty s nápisy: „Ne zrušení staletých výdobytků“ nebo „Řecký lid toho má dost“. Škrty jsou podmínkou pro poskytování další úvěrové pomoci Řecku od mezinárodních věřitelů. Premiér je označuje za nevyhnutelné, lidé je odmítají.

Tisíce protestujících Řeků spojuje jedno heslo: stop vládním škrtům. Centrum Atén obsadili penzisti s podporou komunistické strany. „Věci jsou čím dál tím horší od doby, kdy mi snížili důchod - můj jediný zdroj příjmu. Nemám jiný příjem. Naštěstí mám svůj vlastní dům,“ podotkl jeden z důchodců.

Další, mnohem mohutnější demonstrace svolaly odbory a levicová opozice v Soluni, kde začal mezinárodní veletrh. Na místě hlídkovaly 3,5 tisíce policistů. I tady si lidé stěžují na plánované utahování opasků. „Jejich opatření neprojdou. Náš odpor každým dnem sílí. Naším konečným cílem je svržení této vlády s úspornými opatřeními a vydání se cestou jiných doporučení, které nabízí opozice,“ konstatoval Miltos Economou, podporující levicovou Syrizu.

Nemáme na vybranou, říká premiér

Kabinet v čele s premiérem Antonisem Samarasem ale nehodlá ze svých nároků slevit. Nový úsporný balík, o kterém vláda už několik měsícu jedná, je podmínkou pro uvolnění další části finanční půjčky od mezinárodních věřitelů. „Až do poslední minuty se snažíme, aby bolestné škrty byly co nejmenší. Ale některé z nich musíme uskutečnit, protože neexistuje jiná možnost. Říkám vám pravdu, nemáme na vybranou,“ podotkl Samaras.

Ačkoli vláda říká, že se jedná o škrty poslední, lidé těmto slibům nevěří. Už teď se v řeckých médiích spekuluje o tom, že se v brzké době chystají další protestní akce.

Řecko je pátým rokem v recesi a předpokládá se, že požádá o dvouletý odklad termínu, ke kterému má zavést dohodnutý program úspor. Ten stanovili zahraniční věřitelé. Pokud Řecku vyhoví, Atény budou mít čas na zavedení úspor až do roku 2016, zatímco současný plán počítal s rokem 2014.

Neonacisté pálili stánky cizinců

Mezitím vytáhli růžky také řečtí neonacisté, kteří na sebe upozornili razantním zásahem proti přistěhovalcům. V uniformách a pod řeckým vlajkami si vzali na mušku stánkaře na aténském předměstí Rafina, kontrolovali jejich doklady a prodejcům bez náležitého povolení jejich stánky ničili. Vše si navíc natočili na video a umístili na svých stránkách.
   
Případ začala vyšetřovat policie podrážděná tím, že příslušníci neonacistické strany Zlatý úsvit, který se po opakovaných volbách dostal do parlamentu, snaží uzmout její roli. Mezi třemi desítkami krajně pravicových aktivistů byli i dva z 18 poslanců strany. Ministr veřejného pořádku Nikos Dentias dal najevo médiím, že akci neonacistů nebere na lehkou váhu a že učiní, co je v jeho silách, aby samozvaní strážci pořádku byli po zásluze potrestáni.

Už před několika dny prohlásil v parlamentu, že policie nebude tolerovat činnost „úderných oddílů“ s odkazem na nacistické ozbrojené složky SA. Jeden z poslanců Zlatého úsvitu mu ale odpověděl, že radikálové podniknou útok, kdy to uznají za vhodné.