Rebelové v ODS chtějí omezit platnost daňových změn

Praha – Situaci ve vládní koalici komplikuje kromě církevních restitucí také daňový balíček. Ten odmítlo podpořit šest poslanců, když sněmovna přehlasovávala veto Senátu. Premiér Petr Nečas chce ale balíček do sněmovny poslat znovu ve stejném znění a spojit s ním hlasování o důvěře. Rebelující šestice poslanců ODS teď sází na to, že se jim podaří premiéra přesvědčit, aby zkrátil platnost případných změn. Vláda je požaduje na tři roky, odpůrci Petra Nečase ve straně ovšem chtějí jejich platnost omezit jen na jeden rok.

Podle Mf Dnes už šestice poslanců své cíle, požadované po premiérovi, sepsala. A právě zkrácení délky platnosti vyšších daní má na seznamu figurovat. „Předložení reformních zákonů a čas platnosti toho balíčku je nepochybně jedním z parametrů,“ uvedl jeden z nespokojených poslanců Petr Tluchoř. „Je to strašně nešťastná situace, když už se něco na jaře a v létě vyjednalo, předjednalo a odhlasovalo, tak už by se do toho nemělo sahat a daně by měly mít nějakou stabilitu,“ domnívá se ovšem člen NERVu Jan Procházka. 

Šestice občanských demokratů odmítá hlavně zvýšení sazby DPH o jeden procentní bod a také tzv. milionářskou daň, kterou mají platit lidé, kteří si měsíčně vydělají přes 100 tisíc korun. Další z nespokojených poslanců ODS Tomáš Úlehla se domnívá, že v současné ekonomické situaci není zvýšení DPH nezbytné. 

Proti vyšší dani z přidané hodnoty se opakovaně vyjadřoval prezident Václav Klaus, podle kterého by vláda měla více škrtat. „Podle každého erudovaného ekonoma je zvýšení DPH útokem na možné oživení ekonomiky a v důsledku toho i na stav veřejných financí,“ uvedl prezident pro server Týden.cz. 

Lídři koaličních stran sice případné změny v daňovém balíčku připouštějí, ovšem ne nijak výrazné. „Teoreticky si člověk může představit technické úpravy, nicméně zásadní podmínka je, že nebude zvýšen deficit,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. 

Podle opoziční ČSSD jsou východiskem ze současné situace předčasné volby, sociální demokraté proto navrhli ODS, TOP 09 a komunistům dohodu o rozpuštění sněmovny. „Ty signály, které máme, jsou takové, že pokud by se nepodařilo vyřešit problém uvnitř poslaneckého klubu ODS, pak by zřejmě část ODS byla ochotná jednat o termínu nových voleb v co nejrychlejším termínu,“ tvrdí předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zástupci koalice ovšem takové řešení odmítli.