Řecký ministr financí chce škrtat a jednat o reformách

Atény - Řecký ministr financí Jannis Sturnaras jednal s takzvanou trojkou o dalším pokračování reforem. Zástupce Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu chtěl ministr mimo jiné přesvědčit o tom, že země potřebuje na provedení změn další dva roky. Škrty mají pomoci zadlužené zemi k další mezinárodní půjčce. Vyvolávají ale ostré reakce veřejnosti. Zástupci trojky věřitelů se ptali na opatření v novém úsporném balíčku v objemu 12 miliard eur a požádali o více detailů k úsporám.

„Mají nějaké námitky u některých opatření. Chtějí více detailů, aby je pochopili,“ prohlásil úředník. Pokud Řecko tyto detaily neposkytne, budou opatření odmítnuta. Bližší informace o tom, čeho se námitky týkají, však nesdělil.

V Soluni na severu země demonstrovalo podle odhadů až 15 tisíc lidí. Večer tu zasahovala policie, údajně kvůli tomu, že někteří z protestujících házeli na těžkooděnce kameny. Dokonce policisté spolu s hasiči a pobřežní stráží byli během dne na druhé straně - mezi demonstranty. „Pokud na ta nová opatření skutečně dojde, zničí nás to. Už teď jsme na hraně rokle a nechceme do ní spadnout, proto se musíme postavit proti a budeme opravdu bojovat až do konce,“ řekl prezident řecké policejní unie Christos Fotopoulous.

V Aténách zase nacionalisté v uniformách kontrolovali stánky přistěhovalců a bez patřičného povolení je prodejcům ničili. Nervozita a protesty míří hlavně proti nové vlně úspor ve výši přes 11 a půl miliardy eur. Státní instituce mají zeštíhlet až o polovinu, sníží se i rozpočet na zdravotnictví. Vládní politici tvrdí, že škrty jsou jedinou možností, jak se Řecko může vymanit z krize. Na optimismu jim přidalo čtvrteční prohlášení šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho, že učiní vše pro záchranu eura.

Předpokládá se, že země požádá o dvouletý odklad termínu, ke kterému má zavést dohodnutý program úspor. Pokud uspěje, bude mít čas do roku 2016. To by mohlo výrazně přispět ke snížení politického a sociálního napětí v zemi.

Jannis Sturnaras bude jednat o reformách (zdroj: ČT24)