Spory kolem DPH podle Nečase zvyšují hrozbu rozpočtového provizoria

Praha – Spory kolem zvýšení DPH podle premiéra Petra Nečase posilují hrozbu rozpočtového provizoria. S nespokojenými poslanci v řadách ODS chce proto zasednout k jednacími stolu, a pokud jim prý skutečně jde jen o to, aby se nezvyšovaly daně, tak se prý s nimi dohodne. Nečas to uvedl v Otázkách Václava Moravce. Klíčová jednání mají proběhnout příští týden, sněmovna by pak měla celý balíček znovu projednat v říjnu. Nespokojení poslanci žádají, aby se doba, po kterou má být DPH zvýšená o jeden procentní bod, zkrátila ze tří let na jeden rok.

„Já jsem přesvědčen, že pokud jim jde skutečně o věc, tak si to vysvětlit nechají, pokud jim jde o něco jiného, tak jim to nevysvětlíte,“ uvedl Nečas. Podle něj je zvyšování daně z přidané hodnoty standardním nástrojem, ke kterému sahají všechny vlády včetně pravicových ve snaze naplnit tu hlavní prioritu, a to je snižování schodku. „Snižování schodku a stabilizace veřejných financí je momentálně vyšší prioritou, než je konkrétní sazba té či oné daně,“ dodal Nečas. 

Podle premiéra by vláda zvýšení nenavrhla, pokud by se česká ekonomika nedostala do recese. Ke snahám omezit výdaje nad navrhovaných 20 miliard korun premiér uvedl, že státní rozpočet se dostal na dřeň a omezování spotřeby by podvázalo ekonomický růst více než navrhované zvýšení DPH. Podotkl, že DPH zvýšilo 18 z 27 států EU.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Daňový balíček už jednou ve sněmovně prošel, pak ho ale vrátil Senát a při opakovaném hlasování ho šestice poslanců nepodpořila. Nečasova vláda ale hned druhý den poslala ten samý zákon do sněmovny znovu spolu s žádostí o vyslovení důvěry kabinetu. Podle premiéra jde o jasný signál, který říká, že jde o krvavý politický kompromis: „Mně se tam také celá řada věcí nelíbí, ale za tím balíčkem stojím, je to slušně dojednaný politický kompromis.“ 

S nespokojenými poslanci uvnitř ODS je ale Nečas připraven jednat: „Ano, já připouštím, nebude to čistý vládní návrh, ale nebude to ani čistý návrh mých šesti kolegů,“ uvedl Nečas. „Velmi bych stál o to, aby se vláda vrátila k návrhu, se kterým do tohoto volebního období vstupovala, a to je provedení zásadních systémových reforem,“ konstatoval jeden z nespokojených poslanců Petr Tluchoř. Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce ale nakonec k dohodě dojde, protože se prý vládní poslanci budou bát o svá křesla.  

„My si nepřestavujeme žádnou změnu v tom balíčku, uzavřeli jsme jasnou dohodu a věříme, že i ODS najde sílu, aby tu dohodu dodržela. V případě, že se ODS uvnitř nedohodne, tak jsme připraveni s panem premiérem Nečasem vyjednávat o možných změnách,“ uvedl v Událostech šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. 

Petr Tluchoř také označil spojení balíčku a hlasování o důvěře za hloupé, podle Nečase by ale nemělo smysl dále vládnout, pokud by kabinet nebyl schopen prosazovat své návrhy. V případě, že by nakonec vláda padla, jsou jednou z reálných alternativ předčasné volby, které by se mohly konat v termínu voleb prezidentských. Podle premiéra by byly lepší alternativou, než úřednická vláda. K předčasným volbám se kloní i opoziční ČSSD.

Sociální demokracie chce předložit svůj vlastní pozměňovací návrh, ve kterém chce co nejdřív prosadit DPH na 14 a 19 procent. Takové sazby by platily i příští rok. „Pokud zde hrozí rozpočtové provizorium, tak pouze kvůli ministru Kalouskovi a premiéru Nečasovi, kteří uvedli daňovou politiku do úplného chaosu,“ domnívá se Tejc. 

Jednotná DPH ve výši 17,5 procenta znamená schodek 24 miliard

Pokud by v příštím roce platila dříve schválená jednotná sazba DPH ve výši 17,5 procenta, deficit státního rozpočtu by se zvýšil o 24 miliard korun, uvedl Nečas. „Jít teď na 17,5 procenta znamená zvýšit deficit státního rozpočtu na 24 miliard korun proti stávajícím návrhu. To už je takové číslo, které prostě nejde vykrýt,“ uvedl Nečas.

Zadlužení Česka stále roste
Zdroj: ČT24

Navíc by to prý znamenalo výrazný inflační impuls: „Přece si nikdo teď vážně nemůže myslet, že ve stávající ekonomické situaci se všichni v řetězci od výrobců po prodejce zřeknou marže ve výši 2,5 procentního bodu, když by poklesla základní sazba z 20 procent na 17,5 procenta,“ uvedl Nečas. K tomu by se také zvýšila daň na zboží podléhající snížené sazbě 14 procent, tedy například potravin a léků.

Premiér proto věří, že se nakonec na změnách sazby DPH dohodne, dokud totiž nebudou dojednány změny daňového balíčku, tak vláda nemůže předložit návhr rozpočtu na příští rok. Od 1. ledna 2013 by tak platilo rozpočtové provizorum. „Je stále prostor pro hledání kompromisu a vidím to tak 80 ku 20, že bude rozpočet, a ne provizorium,“ domnívá se ekonom David Marek. 

Česko se do rozpočtového provizoria dostalo zatím pouze jednou, a to v roce 2000 za vlády Miloše Zemana. Tehdy trvalo provizorium měsíc, nakonec se totiž vláda na sestavení rozpočtu dohodla, i když kabinet opustilo několik ministrů. Pro stát to v praxi znamenalo, že nemohl zvyšovat mzdy státních zaměstnanců a zmrazily se i důchody a sociální dávky. Navíc jde o špatný signál pro finanční trhy, což se pak projeví vyššími úroky při splácení dluhu. Krátce po skončení provizoria byl českým ministrem financí Jiří Rusnok, dnes člen NERV, podle něj krátké rozpočtové provizorium v řádu dvou tří měsíců neznamená pro ekonomiku nic zásadního, ale pro finanční trhy to je negativní signál. 

Nečas také ve vysílání uvedl, že se osobním dopisem omluvil prezidentu Václavu Klausovi za obecný výrok o „debilitě“, který pronesl v souvislosti s vládní snahou o zvýšení DPH. Premiér podotkl, že věta „to by byl krok za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility“ zazněla v souvislosti s otázkou na stažení balíčku ze sněmovny. „Nechtěl jsem se dotknout pana prezidenta,“ zdůraznil Nečas. Klaus balíček kritizoval; podle něho je zvyšování daní v této době ekonomická sebevražda.