Na program nákupu dluhopisů podal stížnost německý poslanec

Berlín - Peter Gauweler, člen německého parlamentu za vládní stranu kancléřky Angely Merkelové a odpůrce záchranného fondu eurozóny, podal k německému ústavnímu soudu stížnost na program nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou. Chce tak oddálit rozhodnutí soudu o tom, zda Německo bude moci dokončit ratifikaci trvalého evropského záchranného fondu ESM a fiskálního paktu Evropské unie. Rozhodnutí má padnout 12. září.

Gauweler patří mezi poslance, kteří podali u ústavního soudu stížnost vůči evropskému záchrannému fondu ESM. V nové stížnosti Gauweiler žádá, aby soud zablokoval vznik ESM, dokud ECB nezmění rozhodnutí z minulého týdne, že bude nakupovat dluhopisy zemí, které požádají o pomoc ze záchranného fondu eurozóny. Podle něj rozhodnutí ECB mění základy pohledu na ESM a soud by měl odložit své rozhodnutí.

Německý parlament přijal zákony schvalující oba protikrizové nástroje 29. června, prezident Joachim Gauck je ale na žádost ústavního soudu nepodepsal, dokud se k nim soud nevyjádří.

Na verdikt soudu se netrpělivě čeká, protože bez připojení Německa nemůže ESM začít fungovat. Právní experti oslovení agenturou Reuters očekávají, že soud odmítne snahu zablokovat vznik ESM. Někteří se však domnívají, že soud spojí se schválením vzniku ESM rozsáhlé podmínky.

Mario Draghi
Zdroj: Michael Probst/AP/ČTK

Účast v programu nákupu dluhopisů nemusí vést ke škrtům

V rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici France Inter mezitím člen výkonné rady ECB Benoit Coeuré prohlásil, že země, které požádají o účast v programu nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou, nebudou muset nutně přistoupit k dalším rozpočtovým škrtům, protože některé vlády již v tomto směru podnikly důležité kroky. Rozhodující je, aby se země vrátily k růstu a snížily svůj dluh.

Cílem programu ECB podle něj není přidávat další úsporná opatření na již vzniklou kopu úspor. „Intervence ECB může fungovat pouze tehdy, pokud jsou již země zpátky na cestě k růstu, který jim umožní snížit jejich dluh,“ řekl Coeuré. „To nutně neznamená další úspory. Některé země, jak vím, již podnikly dost kroků správným směrem, takže není nutné na ně klást další požadavky,“ dodal.