Airbus se inspiruje přírodou, chce létat ve formacích

Toulouse – Světový výrobce civilních dopravních letadel Airbus přišel s letovou vizí budoucnosti, podle něj by měla letadla létat ve formacích, podobně jako ptáci. Podle společnosti by tak klesly emise, zkrátil by se také čas celého letu a ušetřilo by se i na palivu. Podle Airbusu jde o realistickou vizi budoucnosti. Počítá s tím, že takový plán by mohl fungovat už v roce 2050.

Představa Airbusu je taková, že první letadlo v uskupení bude plnit funkci prorážení vzduchu a další letadla poletí tak blízko, aby toho mohla využít. Tak si Airbus představuje budoucnost alespoň u vytížených tras. Plánuje, že ušetří devět milionů tun paliva ročně. „Když letí jedno letadlo za druhým, může ušetřit 10 až 15 procent paliva. Opravdu to funguje. Ptáci tak létají, aby ušetřili energii na dlouhé vzdálenosti. Je to jen o napodobování přírody, učení se od ní,“ popisuje technický viceprezident Airbusu Charles Champion.

Howard Wheeldon, letový odborník

„Aby takové formace mohly být v provozu, není to jen o letadlech. Aerolinky musejí fungovat jinak a se zavedením musí souhlasit i vlády. A pak je potřeba změnit celé regulace.“

Díky uspořádání letadel by se navíc mohly zkrátit lety. Třeba mezi Evropou a Spojenými státy v průměru o 13 minut. Aerolinky počítají s tím, že letadla ušetří celkem pět milionů hodin. Úpravy motoru mají pomoct k rychlejšímu stoupání při vzlétání. To znamená kratší vzletové dráhy a míň hluku v okolí letiště. Podle odborníků ale plán potřebuje zásadnější změny než jen rozhodnutí společnosti.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod