Průmyslníci: Státní instituce jsou balvanem české ekonomiky

Brno - Během pěti až patnácti let odejde poslední generace odborníků, varují průmyslníci a chtějí, aby vláda zlepšila český systém vzdělávání. Rezervy máme i v infrastruktuře a ve fungování státní správy, která je „největším balvanem české ekonomiky“. Na dnešním Sněmu svazu průmyslu a dopravy v Brně to uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

„Během pěti až patnácti let odejde poslední generace odborníků,“ varoval Hanák, podle kterého je špatná situace zejména v technickém školství, které neprodukuje dostatek odborníků. Pokulhává i výuka managementu. Kvalita českého vzdělávacího systému se podle žebříčků za posledních pět let propadla z 26. na 59. místo. Výuka matematiky a přírodních věd klesla dokonce z 8. na 78. místo, uvedl Hanák. Kvalita výuky managementu se propadla z 34. na 95. místo. „Národ Komenského by se měl stydět,“ komentoval situaci prezident svazu průmyslníků.

Hanák: Úředníci mají sloužit občanům

„Máme složitou, neprovázanou a korupcí prolezlou byrokracii,“ kritizoval Hanák i způsob fungování státních institucí, které označil za „největší balvan české ekonomiky“. Podle průmyslníků je potřeba systémových změn a razantních opatření. „Úředníci mají sloužit občanům, a ne jen chodit do práce,“ uvedl Hanák. 

Za „obrovskou ostudu země“ označil čerpání ze strukturálních fondů Evropské unie a nezapomněl ani na podporu obnovitelných zdrojů elektrické energie. Ta podle něj zcela významně zhoršuje konkurenceschopnost českých firem.

Platíme za špatná politická rozhodnutí

„Třetina ceny, kterou platíme, je za špatná politická rozhodnutí. Tragické rozhodnutí sociálních demokratů, komunistů, lidovců a zelených, kdy schválili fotovoltaiku, zatěžuje státní rozpočet o desítky a desítky miliard a nám zásadně zhoršují konkurenceschopnost. Česká republika na obnovitelné zdroje energie za jeden megawatt platí 16,8 euro; Německo 7,6; Belgie 6,5; Francie 3,7 a ostatní v Evropě neplatí nic,“ dodal Hanák.  

Hanák navrhuje zásadně oprášit strategii konkurenceschopnosti ČR. Vláda by se měla zaměřit zejména na čtyři položky – instituce, inovace (tedy vědu a výzkum), infrastrukturu a vzdělanost.

Český průmysl žije

Šéf podnikatelů naopak pochválil podporu českého exportu. „Proexportní strategie se vyvedla. Za půl roku rostl export v prioritních zemích o víc než 136 procent,“ uvedl. Situaci českého průmyslu po krizi označil za dobrou. Podle Evropské komise byly v Evropě jen 4 země, které zvládly dobře krizi, a to Dánsko, Německo, Rakousko a Česko. Český průmysl přes všechny problémy žije, je úspěšný a světově konkurenceschopný. Tvoří přes 30 procent HDP, zaměstnává přes 1,4 milionu lidí a je rozhodujícím exportérem. Podle Hanáka se firmy stále zlepšují.

Vydáno pod