Řecko připouští obtíže při jednáních s velkou trojkou věřitelů

Atény – Řecko je nyní pátým rokem v recesi, která je mnohem hlubší, než se původně čekalo. Zemi se tak nedaří plnit podmínky zahraniční pomoci a teď přiznává, že zatím poslední kolo jednání s takzvanou trojkou mezinárodních věřitelů je obtížné a zástupci zahraničních věřitelů odmítli část nového dvouletého úsporného programu v objemu téměř 12 miliard eur (294,5 miliardy Kč). Na základě nejnovějších jednání by věřitelé měli rozhodnout o uvolnění dalších peněz ze slíbené zahraniční pomoci.

Zástupci Evropské centrální banky (ECB), Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu (MMF) zamítli některá z navrhovaných opatření na snížení výdajů veřejného sektoru, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informace od jednoho z řeckých úředníků. Věřitelé požadují odvážnější plán na snížení počtu státních úředníků. Snižování počtu míst ve veřejném sektoru je však pro Řecko velmi citlivé téma, protože propouštění státních úředníků zakazuje řecká ústava. 

Řecký úředník

„Trvají na zamítnutí opatření, které se týká restrukturalizace státu, my trváme na tom, aby byl přijat.“

Přijetí přísnějších úsporných kroků však naráží na odpor ve vládní koalici, zvláště u menších stran v křehké, třístranné koalici. O navrhovaných škrtech se zástupci stran přeli několik týdnů. Nejnovější vlna škrtů již přiměla odborový svaz zaměstnanců veřejného sektoru ADEDY oznámit, že plánuje generální stávku. Připojit se k nim má i svaz zaměstnanců soukromého sektoru GSSE.

Špatný stav řecké ekonomiky potvrdila i nejnovější statistika. Průmyslová výroba v červenci klesla meziročně o pět procent a produkce zpracovatelského sektoru o 7,8 procenta, protože současná úsporná opatření zcela potlačila domácí poptávku. Očekává se, že řecká ekonomika kvůli řadě úsporných opatření za období 2008 až 2012 klesne zhruba o pětinu. Rekordní je i nezaměstnanost, bez práce je zhruba jeden ze čtyř Řeků.