Plyn se zdražovat nebude

Praha - Plyn se zdražovat nebude. Minimálně na začátku topné sezóny distributoři s navýšením cen nepočítají. Podle expertů může cena i klesnout. Důvodem je, že se lidé naučili hledat levnější varianty a neváhají měnit dodavatele.

Vyšší ceny viděli Češi na svých účtech za plyn naposledy vloni na podzim. Tehdy mnohde vzrostly až o 25 procent. Minimálně do ledna ale zatím zůstanou stejné. „Na trhu vznikla obrovská konkurence, takže každý obchodník zvažuje tento krok, který se v důsledku může obrátit proti němu,“ vysvětlil stagnující ceny Tomáš Tichý, předseda Českého plynárenského svazu. 

Stále jsou však mezi jednotlivými dodavateli rozdíly až 25 procent, upozornila Kateřina Vaňková, ze Srovnejenergie.cz. Například malá modelová domácnost, která na plynu vaří, ohřívá vodu i topí, může u menších dodavatelů uspořit v závislosti na regionu i přes deset tisíc korun ročně.

Zkrachování malých firem se bát nemusíte

V případě přiškrcení dodávek ale může mít firma s malými zásobami problémy. Pokud by ovšem zkrachovala, domácnosti se bez plynu neocitnou. „Zafungují instituty náhradních dodávek a budete vyzváni, abyste si našli náhradního dodavatele,“ ujistil Pavel Šolc, náměstek ministra průmyslu a obchodu. 

Role plynu bude v Česku stoupat. Státní energetická koncepce s ním počítá i ve výrobě elektřiny. Plynová krize údajně nehrozí. Zásobníky jsou naplněné na třetinu roční spotřeby a přistavovat se budou další.

Rozhovor s Tomášem Tichým (zdroj: ČT24)