Stabilní dodávky elektřiny? Propojení trhů i ostré lokty vůči Německu

Praha - Český, slovenský a maďarský trh s elektřinou se dnes propojí. Přinést by to mělo větší konkurenci a také stabilnější a bezpečnější dodávky elektřiny. A možná i příznivější ceny pro spotřebitele. Na druhé straně ovšem stojí ohrožení z Německa, náhle přetoky elektřiny do české soustavy totiž ohrožují její stabilitu. Připravuje se výstavba transformátorů, to by ale mohlo elektřinu v Česku opět prodražit.

Propojení tří trhů přinese podle provozovatele české přenosové sítě ČEPS řadu výhod. „Větší trh znamená optimální cenu, optimální nabídku a poptávku,“ uvedl generální ředitel ČEPSu Vladimír Tošovský. „Může to mít vliv i na konečnou cenu elektřiny, ale nepředbíhal bych a nesliboval bych nějaká procenta,“ dodal s tím, že bude záležet na tom, jak nastaví své ceny distributoři elektřiny.

Analytik Jiří Gavor ze společnosti ENA očekává, že se v rámci propojeného trhu vyrovnají cenové rozdíly silové elektřiny. Ta však tvoří jen asi polovinu celkové ceny. Druhou, regulovanou část ceny v ČR nyní výrazně zvyšují poplatky za obnovitelné zdroje. Podle ředitele pro obchod společnosti ČEZ Alana Svobody budou dopady na spotřebitele mizivé. „Hmatatelné by bylo, kdyby došlo k propojení západní Evropy se střední Evropou. Tam by se vytvořil opravdu kontinentální trh,“ podotkl. Integrace trhů v celé Evropské unii se ovšem plánuje až na rok 2014.

Tošovský zároveň zdůraznil, že se kvůli propojení trhů není třeba bát ohrožení dodávek, spíše naopak. „Není to, že by to byl jeden trh. Jsou to tři spojené trhy, můžou se v případě nedostatku kapacit zase rozpojit,“ poznamenal Tošovský.

ČEPS se snaží přinutit Němce, aby dodržovali pravidla

ČEPS nechystá jen propojení trhů s některými sousedy, tlačí také na Němce. Stabilitu české soustavy totiž ohrožují přetoky elektřiny z Německa, které bývají silné hlavně ve větrných dnech kvůli množství větrných elektráren na severu země. Česko proto žádá Němce, aby dodržovali stanovené limity přetoků.

„My jsme navrhli smluvní závazek s německou stranou tak, aby německá strana dodržovala maximální závazek přetoku, který máme spolu dlouhodobě domluvený, je vypočítán a je stabilní. V případě, že by tuto hodnotu nedodržela, tak aby za to platila sankci, protože může ohrozit provoz soustavy České republiky,“ popsal Tošovský.

Podle deníku E15 se německý partner – společnost 50Herz - k placení kompenzací dobrovolně zřejmě nezaváže, ale žádost dá německé straně najevo, že by se měla problémem zabývat. „Tlak musí vzejít od německého ministerstva hospodářství, kancléřství a regulátora. Tady je role českých autorit, aby zdůraznily naléhavost řešení,“ vysvětlil náměstek ministra průmyslu Pavel Šolc.

ČR by mohl ochránit transformátor, je ale drahý

Ve hře je také výstavba transformátoru, který má českou soustavu před nebezpečnými výkyvy chránit. „My jsme v procesu přípravy výstavby takového transformátoru. Jsou to investice v řádech miliard korun,“ upozornil Tošovský s tím, že tak velká investice by se promítla do koncové ceny elektřiny pro zákazníky. Transformátor proto podle něj nelze nakoupit jako „housky na krámě“, vyžaduje to poměrně dlouhý proces přípravy.