Stát kvůli černému obchodu s lihem přichází o miliardy

Praha - Stát ročně kvůli prodejům nezdaněného alkoholu přijde o více než 1,6 miliardy korun. Zhruba 1,3 miliardy uniká státu na spotřební dani, více než 300 milionů korun na DPH. Dovoz metanolu, který je jedovatý a může být při výrobě pančovaného alkoholu použit, v posledních letech roste. Ve srovnání s rokem 1999 se hodnota jeho importu do Česka ztrojnásobila. Vyplývá to z databáze Českého statistického úřadu.

Zatímco v roce 1999 byl do Česka dovezen metanol za 210 milionů korun, loni hodnota jeho importu činila 631 milionů korun a za prvních sedm měsíců letošního roku 406 milionů korun. Metanol se v chemickém průmyslu používá jako rozpouštědlo, přísada do nemrznoucích směsí, činidlo pro denaturaci lihu či jako přísada do pohonných látek. Otrava metanolem byla dosud v Česku velmi řídká, spíš výjimečná.

Podle Unie výrobců a dovozců lihovin se ročně v Česku prodá asi 55 milionů litrů lihovin. Nelegální výroba alkoholu podle některých odhadů dosahuje až čtvrtiny celkové produkce alkoholu v Česku. Ještě loni byl velkým problémem trhu dovoz denaturovaného lihu z Polska, který čeští padělatelé hojně používali k výrobě pančovaného alkoholu. Na základě jednání českých a polských úřadů se však změnila vyhláška, která určovala způsoby denaturace lihu.

Stát kvůli černému obchodu s lihem ročně ztrácí přes 1,6 miliardy

Podle Unie výrobců a dovozců lihovin stát ročně kvůli prodejům nezdaněného alkoholu přijde na daních o více než 1,6 miliardy korun. Zhruba 1,3 miliardy uniká státu na spotřební dani, více než 300 milionů korun na DPH. Unie výrobců stát za liknavost v boji proti černému trhu kritizuje. „Naše sdružení opakovaně vyzývalo Celní správu, aby konala proti dovozu nelegálního lihu a padělaným lihovinám uváděným na náš trh, bohužel zatím bez výsledku,“ uvedl dnes Pavel Kučera ze Sdružení výrobců lihovin, které zastupuje menší české likérky.

Nelegální obchodování s lihem řeší speciální skupina, kterou ustavilo ministerstvo financí. Mezi navrhovaná opatření patří zákaz prodeje alkoholických nápojů na tržištích, omezení spotřebitelského balení na maximálně šest litrů či zákaz značení lihu propuštěného k vývozu nebo dopravovaného v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně do státu EU. Podle prezidenta UVDL Petra Pavlíka by pomohlo také zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii či trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin.

Ilustrační foto
Zdroj: Bon Appétit/ISIFA

Spotřební daň u lihovin je v Česku spíš nižší

Spotřební daň u lihovin vzrostla od roku 1997 ze 195 korun za litr čistého lihu na 285 korun za litr. Zdanění lihu je v Česku ve srovnání se zbytkem Evropy ale spíše podprůměrné. Vyšší je například v Německu, Francii a Velké Británii. V Polsku je stejné jako v Česku, na Slovensku je nižší.

V Česku se od závěru minulého týdne množí případy úmrtí a hospitalizací po požití metanolu prodávaného jako alkohol. Na otravu metanolem už zemřelo osm lidí a v několika nemocnicích leží další dvě desítky osob, kterým metanol způsobil vážné zdravotní problémy včetně slepoty.

Smrt osmi lidí podle odborníků zřejmě nezpůsobila špatně vypálená domácí kořalka, ale načerno vyráběný alkohol z dovezeného metanolu. „Jestliže si dá někdo dva, tři panáky a téměř zemře, musí se jednat o otravu metanolem, nikoliv špatným lihem. Pokud by to byl pančovaný líh nebo špatná pálenka, průběh by nebyl takto fatální a rychlý. Při průmyslové nelegální výrobě alkoholu zřejmě došlo k záměně etanolu a metanolu,“ řekl serveru Lidovky.cz Karel Melzoch z Vysoké školy chemicko-technologické.