Děti v Česku mají vyšší kapesné než na Slovensku či v Polsku

Praha - Tři čtvrtiny Čechů dávají svým dětem kapesné a jsou velkorysejší než třeba Slováci nebo Poláci. Většina chce docílit toho, aby se děti naučily šetřit a odkládaly si peníze stranou. Zhruba polovina Čechů sází na motivační kapesné, tedy za dobré známky nebo domácí práce.

Zatímco rodiče mají na kapesné různé názory, děti uvažují stejně. Průzkumy ukazují, že všechny děti peníze nejraději utrácí za sladkosti a hračky. Kapesné dostávají děti v Česku většinou od deseti let. Věková hranice se ale stále snižuje. Třetina rodičů si myslí, že by děti měly dostávat peníze už od šesti let, popisuje ředitel marketingu Profi Credit Eduard Tihoun.

Podle ředitele Poradny při finanční tísni Davida Šmejkala je kapesné pro děti dobré, protože peníze znamenají nějakou hodnotu a děti se s tím seznámí. Většina rodičů dětem dává víc než tři sta korun, ale méně než pět set korun měsíčně, čtvrtina přesně tři stovky a víc než pětistovku dostává jen pětina dětí. 

České děti jsou na tom v porovnání se slovanskými sousedy nejlépe. Slováci jsou totiž mnohem přísnější než Češi, neboť každý druhý rodič peníze dětem nedává vůbec. Pokud něco dostanou, tak především na konkrétní věc. Tak uvažují dvě třetiny Slováků. Podobně to vnímají i Poláci, skoro polovina dospělých nedává dětem nic. 

Reportáž Davida Miřejovského a Veroniky Jonášové (zdroj: ČT24)