Stát bude dražit dva miliony nevyužitých povolenek

Praha - Ministerstvo životního prostředí připravuje na říjen dražbu dvou milionů nevyužitých emisních povolenek z letošního roku. Členské státy si tyto povolenky nemohou převést do dalšího období, respektive jim na rozdíl od firem a jiných držitelů nebudou vyměněny za povolenky na třetí obchodovací období.

Počínaje příštím rokem si firmy musí emisní povolenky kupovat, a to podle pravidel Evropské unie. Dosud povolenky dostávaly zdarma. Česko letos ještě disponuje asi dvěma miliony povolenek, které nebudou do konce roku využity a mají být vydraženy na další období, přiblížil mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

První dražba v říjnu, další pak v roce 2013

První kolo, tedy dražba jednoho milionu povolenek, se bude konat 11. října. Prodejem byla pověřena energetická burza v Lipsku. Druhá dražba povolenek je naplánována na začátek příštího roku.

Ministerstvo životního prostředí
Zdroj: ČT24

V posledním roce se spotřeba povolenek kvůli snížení průmyslové výroby v Evropě snížila, tudíž klesla jejich cena. Zatím není jasné, kolik stát z prodejů povolenek v příštím roce získá. Prodeje povolenek jsou plánované na roky 2013 až 2020.

V příštích sedmi letech by ministerstvo mohlo z prodejů získat asi 80 až 90 miliard korun. Z toho polovina by směřovala na ekologická opatření, jako je zateplování domů či úspory v průmyslu, druhá polovina půjde do státní pokladny.