Řecko vytipovalo 40 ostrovů k pronájmu

Atény - Řecko vybralo zhruba 40 neobydlených ostrovů nejrůznějších velikostí, které by mohlo až na 50 let pronajmout. Peníze z pronájmu by pak vláda použila na snížení dluhu. Současně si tím chce naklonit zahraniční věřitele, kteří váhají, zda Řecku uvolnit další část slíbené finanční pomoci. Pronájem organizuje řecký privatizační fond Hellenic Republic Asset Development Fund.

Andreas Taprantzis, zástupce Hellenic Republic Asset Development Fund

„Určili jsme lokality, které mají dobrý terén, jsou blízko k pevnině a zároveň nepředstavují žádné ohrožení národní bezpečnosti. Legislativa nám teď nedovoluje přímo je prodat a my to ani nemáme v úmyslu.“

zdroj: Bloomberg

Cílem fondu je získat do roku 2020 z prodeje státního majetku zhruba 50 miliard eur (v přepočtu kolem 1,2 bilionu korun). Řecko by je použilo ke splnění podmínek, k nimž se zavázalo výměnou za přijetí zahraniční pomoci. Ta celkem dosahuje kolem 240 miliard eur (zhruba 5,9 bilionu korun).

I když Řecko mělo už v červnu získat další část pomoci, věřitelé zatím její uvolnění odkládají. Tým inspektorů složený ze zástupců Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské centrální banky (ECB) a Evropské komise teď bude muset rozhodnout, zda je Řecko schopno dohnat skluz v plnění závazků, a dostat tak další část pomoci.

Mezi ostrovy určenými k pronájmu jsou pásy země o velikosti od 500 tisíc do tří milionů čtverečních metrů. Jedná se o plochy, které lze využít na luxusní turistická centra a pronajmout na 30 až 50 let. Fond zkoumal 562 z celkových asi šesti tisícovek ostrovů a ostrůvků, které Řecku patří.